Antwoorden op kamervragen van Schippers over de verschillende honoraria voor psychiaters en andere medisch specialisten


De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2829396

29 februari 2008

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Schippers over de verschillende honoraria voor psychiaters en andere medisch specialisten (2070809620).

Vraag 1
Kunt u uit eenzetten waarom u op 7 januari 2008 bent teruggekomen op uw besluit van
23 juli 2007, waarin een uniform uurtarief is vastgesteld voor alle medisch specialisten, inclusief psychiaters?

Antwoord 1
De aanwijzing van 23 juli 2007 biedt de mogelijkheid voor een onjuiste opvatting over de reikwijdte van de aanwijzing.
Aan de aanwijzing ligt een verklaring van mijn ambtsvoorganger en de Orde van Medisch Specialisten van 17 januari 2007 ten grondslag. Hierin zijn afspraken opgenomen over de wijze waarop de kosten van medisch specialisten werkzaam in de somatische ziekenhuiszorg verrekend moeten worden binnen de tarieven van de DBC’s in de ziekenhuiszorg. De aanwijzing betreft een opdracht aan de Nederlandse Zorgautoriteit om dit regelen. In de aanwijzing van juli 2007 is in de toelichting tussen haakjes vermeld dat deze regeling ook geldt voor de psychiaters. Hiermee is bedoeld dat alleen de kosten van psychiaters werkzaam in de somatische ziekenhuiszorg op deze manier in de DBC tarieven van de ziekenhuiszorg moeten worden verwerkt.
Ik heb achteraf geconstateerd dat uit mijn aanwijzing van juli 2007 is af te leiden dat deze regeling ook betrekking zou kunnen hebben op de tarieven van de DBC’s in de GGZ. Het is echter niet mogelijk om deze regeling in te voeren in de GGZ omdat het DBC systeem in de GGZ op een andere wijze (zie antwoord op vraag 2) is opgebouwd. Tevens zou dat strijdig zijn met de afspraken die ik met de Orde en andere betrokken koepels heb gemaakt over de DBC systematiek in de GGZ.
De aanwijzing is op 7 januari 2008 herzien om hier meer duidelijk over te scheppen.

Vraag 2
Is het waar dat er ten gevolge van uw besluit van 7 januari 2008 ten aanzien van specialisten met twee maten wordt gemeten, niet op basis van opleidingsniveau, kwalitatieve criteria of andere steekhoudende argumenten, maar slechts op basis van een administratief systeem? Zo ja, acht u dat redelijk?

Antwoord 2
De aanwijzing van 7 januari 2008 onderstreept de eerdere lijn op basis waarvan binnen het DBC systeem in de ziekenhuiszorg een uurtarief is ingevoerd. Dit uurtarief wordt gebruikt als onderbouwing van de honorarium-component binnen deze DBC. Mijn uiteindelijke doel is een nivellering van de inkomens van medisch specialisten in een ziekenhuis. Voor de opbouw van de DBC’s in de GGZ is zoveel mogelijk aangesloten bij de opbouw van DBC’s in ziekenhuiszorg: de combinatie van zorgvraag met de daarvoor ingezette behandeling. Er zijn echter ook, beargumenteerd en gedragen door alle partijen, punten waarop de systematiek wezenlijk verschilt. Zo kent de DBC GGZ systematiek meerdere professionals die binnen de DBC activiteiten schrijven en mogen declareren. Tevens kennen de DBC’s die in de GGZ gebruikt worden, geen aparte en herkenbare honorarium component. Er is binnen de DBC GGZ niet landelijk vastgelegd wat de normtijd en de hierbij behorende prijs, ofwel het uurtarief van de verschillende professionals is dit in tegenstelling tot de DBC opbouw in de ziekenhuiszorg die een aparte honorarium-component en ziekenhuis-component onderscheidt.

Het uurtarief kan daarmee alleen van toepassing zijn voor die medisch specialisten (inclusief psychiaters) die werken met de DBC’s in de ziekenhuizorg. Daarmee doe ik geen uitspraak over de kwaliteit of de waardering van het werk van medisch specialisten die werkzaam zijn buiten een DBC voor de ziekenhuiszorg.

Ter illustratie. Een psychiater verbonden aan een Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis kan onder beide administratieve systemen werken. Treedt de psychiater op als onderdeel van de behandeling van een somatische aandoening, bijvoorbeeld een consult voor een patiënt met kanker, dan geldt de DBC (met het uurtarief) van de ziekenhuiszorg. Wordt een patiënt behandeld voor een psychiatrische aandoening dan geldt de DBC GGZ

Vraag 3
Kunt u helder en in detail toelichten hoe de vaststelling van het uurtarief voor psychiaters in uw voorstel tot stand komt? Kunt u daarbij tevens aangeven of er andere opties denkbaar zijn om tot een berekening van het honorarium van specialisten in de psychiatrie te komen?

Antwoord 3
Zoals in vraag 2 aangegeven, kent de DBC GGZ geen uurtarief psychiaters. Wel is een kostprijs per beroepsgroep gebruikt voor het samenstellen en opbouwen van de verschillende DBC’s in de GGZ. Deze kostprijs moet echter niet verward worden met het normatieve uurtarief.

Vraag 4
Geldt het afwijkende uurtarief slechts voor psychiaters, of zijn er andere specialistengroepen waarbij ook een afwijkend uurtarief wordt gehanteerd?

Antwoord 4
Het uurtarief geldt enkel voor de medisch specialisten die werkzaam zijn binnen de somatische ziekenhuiszorg en die DBC’s declareren van de ziekenhuiszorg. Dus ook psychiaters die voor een deel werkzaam zijn binnen de somatische ziekenhuiszorg ontvangen voor deze zorg het uurtarief. Er zijn geen andere voorbeelden van medisch specialisten waarvoor het normatief onderbouwde uurtarief niet wordt gehanteerd.