Dordrecht gaat samen met Van Bijsterveldt schooluitval te lijf

Dordrecht gaat zich samen met de scholen inzetten om het aantal schooluitvallers in de regio Zuid-Holland Zuid terug te dringen met 40% in 2012.

Deze afspraak heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt op 6 maart gemaakt met wethouder Van Steensel van Dordrecht. Het voorkomen van schooluitval is één van de speerpunten van dit kabinet. Van Bijsterveldt maakt de komende tijd met alle regio’s in Nederland afspraken om schooluitval terug te dringen.

De afspraak met Dordrecht maakt onderdeel uit van de ‘Aanval op de schooluitval’. De landelijke doelstelling is om ten opzichte van 2002 het aantal nieuwe schooluitvallers te halveren tot maximaal 35.000 nieuwe schooluitvallers in 2012. De nadruk ligt daarbij bij het voorkómen van schooluitval. Verzuim is vaak de voorbode van uitval. Het ministerie van OCW heeft daarom onder andere een proefproject gestart met het digitale verzuimregister. Dit register stelt scholen en leerplichtambtenaren in staat om verzuim sneller, gemakkelijker en eenduidiger te registreren. Hierdoor kan sneller actie worden ondernomen en wordt mogelijke uitval tegen gegaan. Dordrecht is één van de negen gemeenten waar de proef plaatsvindt en de eerste resultaten zijn positief. De proef loopt tot mei 2008. Indien succesvol, zal het digitale verzuimloket in stappen landelijk worden ingevoerd.

De afspraken die Dordrecht vandaag maakte met Van Bijsterveldt zijn prestatie afspraken op basis van ‘no cure no pay’. Per elke schooluitvaller minder ontvangt de desbetreffende school een stimuleringsbijdrage van 2000 Euro. In totaal stelt dit kabinet tot 2011, naast de reguliere bekostiging, een extra bedrag van 71 miljoen Euro beschikbaar om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.