Durf je stem te verheffen tegen racisme

Minister Ella Vogelaar hield zaterdag 8 maart tijdens de Hannie Schaft-Herdenking in Zaandam een toespraak over deze verzetsheldin en de strijd tegen de bezetting en het fascisme.

"Hannie Schaft wilde dat Nederland weer een democratie werd, een land waar iedereen in vrede kan leven en waar discriminatie en racisme niet bestaan. Eigenlijk zouden we daar elke dag blij om moeten zijn. In elk geval is het belangrijk dat we ons verzetten tegen alles wat dat leven in vrijheid en die democratie bedreigt. Zoals discriminatie en racisme", zei de minister.

Vogelaar sprak op uitnodiging van de Werkgroep Hannie Schaft-Herdenking. De herdenking is georganiseerd in het kader van internationale vrouwendag. Hannie Schaft, ook wel het meisje met het rode haar genoemd, is de bekendste Nederlandse verzetsstrijdster. Drie weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ze door de nazis doodgeschoten. Hannie Schaft was toen 24 jaar.

Ook kinderen van groep 7 en 8 van de Hannie Schaftschool hielden toespraken en legden, net als de minister, bloemen bij het monument. ,,Ook nu is het belangrijk dat we ons verzetten tegen discriminatie en racisme", aldus de minister. ,,Iedereen heeft het recht op dezelfde kansen in het leven. Kansen om je talenten te gebruiken en je dromen waar te maken. Zo dapper als Hannie Schaft hoef je gelukkig niet te zijn, maar alle mensen - ook kinderen - moeten soms wel de moed hebben hun stem te verheffen tegen racisme, tegen iets onrechtvaardigs. Als je ziet dat een kind gepest wordt, op school, of bij het chatten op internet, zeg er wat van."