Radonniveau nieuwbouwhuis in tien jaar niet gestegen

De radonconcentratie in nieuwbouwwoningen gebouwd in de periode 1994 - 2003 is niet toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van onderzoek dat door het RIVM is uitgevoerd in opdracht van VROM.

Uit de jongste meetgegevens blijkt dat de afspraak tussen VROM en VNO-NCW namens de bouwsector, is nagekomen. In die overeenkomst, uit 2004, spraken de partijen af het radonniveau in nieuwbouwwoningen niet te laten toenemen.

De cijfers van dit derde onderzoek naar radonniveaus kunnen echter niet vergeleken worden met die van de twee eerdere onderzoeken. Deze onderzoeken gingen over woningen gebouwd in de periodes 1950 - 1983 en 1984 - 1993. Volgens het RIVM verschillen de gebruikte meetbekers uit de laatste meting met die van de eerste twee metingen. Hierdoor is het wetenschappelijk niet verantwoord om conclusies te trekken over eventuele gezondheidsrisicos. Het enige dat het RIVM met stelligheid kan zeggen is dat de radonconcentraties in de huizen uit de periode 1994 - 2003 in die tien jaar niet zijn gestegen. Aanvullend onderzoek is nodig om de cijfers van de drie metingen met elkaar te kunnen vergelijken.

Radon is een natuurlijk radioactief gas dat onder andere in de bodem ontstaat en zich van daaruit verspreidt. Ook bouwmaterialen met natuurlijke grondstoffen uit de bodem zijn een bron van radonstraling. Met name in slecht geventileerde woningen kan radon voor gezondheidsproblemen zorgen. Om die reden is in het onderzoek van RIVM gekeken naar de kwaliteit van de ventilatie in de onderzochte woningen.