Uitreiking van het eerste registratiebewijs marifonie

Speech door de staatssecretaris van Economische Zaken, drs. Frank Heemskerk, tijdens de uitreiking van het eerste registratiebewijs marifonie, Amsterdam, 4 maart 2008

Dames en heren,

We vieren vandaag een mooie overwinning in de strijd tegen de onnodige regeltjes. Want als ik zo dadelijk het eerste registratiebewijs voor de marifonie uitreik, worden in één klap alle "vergunningen voor het gebruik van frequentieruimte voor maritiemmobiele communicatie en voor radiozendamateurs" overbodig.
Tot nu toe moest iedereen die een radiofrequentie voor die toepassingen wilde gebruiken jaarlijks een vergunning aanvragen. Je praat dan wel over 66.000 gebruikers: 41.000 pleziervaarders, 13.000 radiozendamateurs, en 12.000 vergunningen in de beroepsvaart.

Dat systeem is omgezet in een systeem van algemeen geformuleerde regels. En in plaats van een jaarlijks terugkerende vergunningsprocedure is er nu een éénmalige, kostenloze, meldings- en registratieplicht. Dus pleziervaarders, zendamateurs en beroepsvaarders hoeven nog maar één keer naar het loket om een registratiebewijs aan te vragen en that's it.

De vereenvoudiging van het vergunningenstelsel voor frequentiegebruik is een spectaculair resultaat van de inspanningen van dit kabinet om de regeldruk en de administratieve lasten voor burgers en bedrijven te verlichten. Want zegt u nou zelf: een reductie van het aantal vergunningen met bijna 75 procent - dat is toch niet niks.

De vereenvoudigingsoperatie leidt niet alleen tot minder ergernis. Er is ook sprake van aanzienlijke financiële besparingen. Alleen al aan leges lopen die besparingen jaarlijks op tot bijna 3,9 miljoen euro. Het grootste deel van de besparingen - 2,3 miljoen euro - komt ten goede aan de pleziervaart. Een leuke opsteker tijdens deze HISWA.

Ook voor bedrijven in de beroepsvaart pakt één en ander gunstig uit. We hebben berekend dat het bedrijfsleven een daling in de administratieve lastendruk tegemoet kan zien van zo'n 2,6 miljoen euro per jaar. Want zoveel was het bedrijfsleven elk jaar kwijt aan de verwerving van vergunningen.

Vermindering van regeldruk en administratieve lasten is een van de speerpunten van dit kabinet. De vereenvoudiging van het vergunningenstelsel voor frequentiegebruik laat zien dat we op dit gebied beslist niet stil zitten!

En dan is het me nu een genoegen het eerste registratiebewijs marifonie uit te reiken aan Willem Dekker, de voorzitter van de sectie Toervaart van het Watersportverbond.