Aanpak verloedering en overlast

Gemeenten en lokale organisaties krijgen steun bij het tegengaan van overlast en verloedering. Ook moeten gemeenten en instanties beter samenwerken, zoals gebeurt bij de Veiligheidshuizen. Dit staat in het Actieplan overlast en verloedering, waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Het kabinet wil dat de criminaliteit en overlast in 2010 25% lager is dan in 2002. De afgelopen jaren zijn overlast en verloedering al met 8% gedaald. De overige 17% wordt onder meer met het Actieplan uitgevoerd.

Het actieplan richt zich vooral op vormen van overlast en verloedering waarvoor aanvullende maatregelen nodig zijn. Dit zijn overlast door jongeren, uitgaansoverlast en overlast en verloedering van de woonomgeving.

Overlast door jongeren

Het kabinet wil de burgemeesters de bevoegdheid geven om in het uiterste geval instellingen te dwingen mee te werken aan een oplossing en gezinnen die overlast veroorzaken uit huis te plaatsen.

Daarnaast levert het Rijk een bijdrage door campussen in te voeren voor moeilijke jongeren die geen uitzicht hebben op werk of scholing.

Verder kunnen ernstige overlastgevers een gebiedsverbod krijgen. Het wetsvoorstel Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast maakt dit mogelijk.

Uitgaansoverlast

De aanpak van uitgaansoverlast bestaat onder meer uit het bestrijden van de negatieve gevolgen van alcohol. In de Hoofdlijnenbrief Alcoholbeleid van november 2007 worden maatregelen aangekondigd.

Verloedering woonomgeving

Sommige gemeenten pakken extreme woonoverlast op een innovatieve manier aan. Een inventarisatie van succesvolle methoden en een publicatie van de 'best practices' kunnen andere gemeenten helpen bij woonoverlast.

Samenwerken

Het is belangrijk dat gemeenten en alle betrokken instanties beter met elkaar gaan samenwerken. De regierol van gemeenten wordt in 2008 in de wet vastgelegd.