Fregat gaat hulpgoederen Somalië beschermen

Hr.Ms. Evertsen gaat in de wateren rond de Hoorn van Afrika zeetransporten voor Somalië beschermen tegen piraterij. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. De inzet van het luchtverdedigings- en commandofregat van de Koninklijke Marine gebeurt op verzoek van het World Food Programme van de Verenigde Naties.

Een groot deel van de Somalische bevolking is afhankelijk van voedselhulp. Zeetransporten met humanitaire hulpgoederen voor het Afrikaanse land zijn meerdere keren overvallen door piraten die losgeld eisen voor de schepen en hun bemanning.

De VN Veiligheidsraad riep daarom op tot bescherming van de WFP-schepen. De Franse marine verrichtte vanaf november vorige jaar deze taak, waarna de Deense marine het in januari overnam. Dankzij de escortes worden de transporten veilig gesteld en kan de voedselhulp de bevolking weer bereiken. De Nederlandse inzet begint eind deze maand en duurt tot eind juni 2008.

Hr.Ms. Evertsen heeft een 170-koppige bemanning. Ze krijgt op deze missie versterking van een beveiligingsteam van het Korps Mariniers. Met de Somalische regering wordt een overeenkomst gesloten over de inzet van het marinefregat.

Het besluit van de regering maakt deel uit van de zogenoemde 3D-benadering, waarbij diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en de bevordering van veiligheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De humanitaire nood in Somalië kan daardoor beter worden aangepakt.