Onderzoek verspreiding schadelijke beelden

Het kabinet laat de mogelijkheden onderzoeken om de verspreiding van zeer gewelddadige beelden te voorkomen. Ook wordt gekeken naar de bescherming van jongeren tegen schadelijke beelden.

Minderjarigen worden in de wet beschermd tegen schadelijk beeldmateriaal. Ook doet de sector aan zelfregulering. Voor films is er een Kijkwijzer en voor games bestaat het Pegi-systeem.

Justitie doet momenteel onderzoek naar deze zelfregulering. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de naleving van de leeftijdsclassificaties.

Internet

In 2009 wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over proeven met 'kijkwijzerfilters' voor audiovisuele producten die door aangesloten bedrijven en organisaties worden aangeboden op internet.

De opzet is dat deze kijkwijzerclassificatie automatisch gaat verlopen.

Verbod op verspreiding

Het kabinet laat onderzoeken of een algeheel strafrechtelijk verbod op het verspreiden van extreem gewelddadige beelden mogelijk is. Dit gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer.

Een eventueel verbod moet effectief en te handhaven zijn. Hierbij moet rekening worden gehouden met het grensoverschrijdende karakter van nieuwe media en met de wetgeving in buurlanden.