Aankomst van duurzaam gecertificeerde biomassa-pellets

Speech door de minister van Economische Zaken, mevrouw M.J.A. van der Hoeven over duurzame energie, bij de aankomst van duurzaam gecertificeerde biomassa-pellets, Geertruidenberg, 11 februari 2008

Dames en heren,

Allereerst hartelijk dank aan Essent en Solidaridad om bij deze bijzondere gelegenheid aanwezig te mogen zijn. Want we staan vandaag voor een primeur: de aankomst van de eerste lading duurzaam gecertificeerde biomassa die zal worden ingezet voor de opwekking van energie.

Dames en heren,

De participanten in dit project laten zien hoe belangrijk biomassa is voor de opwekking van energie. Daar ben ik heel blij mee. Want biomassa ligt de laatste tijd vaak ten onrechte onder vuur.

Daarvoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Denkt u aan de ontbossing in Indonesië, de "tortilla-crisis" in Mexico, de "pastastaking" in Italië en de vaak tegenvallende emissiereducties. Critici zeggen dat de productie van biobrandstof de voedselprijzen laat stijgen en het milieu aantast.

Voor een deel klopt dat beeld. Maar dat betekent alleen maar dat we nog harder moeten werken aan een duurzamer gebruik van biomassa. Daarom ben ik ook zo blij met dit initiatief van Essent en Solidaridad, hier bij de Amercentrale geschiedenis. Want dit initiatief voldoet in alle opzichten aan de criteria van ons beleid ten aanzien van biomassa.

Ik heb begrepen dat deze biomassa uit koffieschillen afkomstig is van bedrijven met het Utz Certified-keurmerk. Dat houdt in dat zij vrijwel volledig traceerbaar is. En dat deze biomassa niet concurreert met de zogenoemde food-feed-fibre-forest sectoren.
Evenmin gaat de productie van deze biomassa ten koste van grond die anders gebruikt zou worden voor landbouw en natuur. En ten slotte gaat het om zogenoemde reststromen uit de landbouw. Hierdoor behalen we reductie van CO2-uitstoot van minimaal 90 procent. Dat vind ik echt een enorme prestatie!

Dames en heren,

Drie weken geleden mocht ik een gezamenlijk rapport over dit onderwerp in ontvangst nemen van de Stichting Natuur & Milieu en de Provinciale Milieufederaties. Ook dat onderstreepte het belang van duurzaamheid als het over biomassa gaat.

En ook toen heb ik gezegd dat we ervoor moeten waken dat alle biomassa meteen als verdacht wordt aangemerkt. Want onze doelstellingen voor duurzame energie zijn hoog. En hoe je het ook wendt of keert, duurzame biomassa zal bij het behalen van onze ambities een belangrijke rol spelen.

Dames en heren,

Het gaat vandaag om een gezamenlijk initiatief van private sector en "maatschappelijk middenveld". De overheid is er niet direct aan te pas gekomen. En dat is precies de bedoeling: bedrijven als Essent en organisaties als Solidaridad zullen het voortouw moeten nemen. Wij moeten dat vanuit Den Haag nu eenmaal niet tot op detailniveau willen reguleren.

Dat betekent niet dat ik geen rol heb. Maar dat is meer een stimulerende en randvoorwaardenscheppende rol. Zodat het voor een bedrijf als Essent en een organisatie als Solidaridad aantrekkelijk wordt om serieus aan de slag te gaan met het opwekken van duurzame energie.

Daarvoor zijn allereerst heldere kaders nodig. In 2007 heeft de commissie-Cramer een breed gedragen toetsingskader opgesteld; Essent was ook bij dat proces betrokken. Dat kader biedt bedrijven houvast.

Waar mogelijk zal ik samen met mijn collega-bewindslieden verder bijdragen aan deze heldere kaders. Bijvoorbeeld door het opzetten van een benchmarksysteem om duurzaamheidscertificaten te toetsen. En door mij sterk te maken voor een Europees toetsingskader voor duurzaamheid.

Dames en heren,

Ten slotte wil ik graag de BIOPEC complimenteren. Voor degenen onder u BIOPEC niet kennen: In BIOPEC stellen zo´n 20 bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen gezamenlijk criteria op voor de duurzame productie en distributie van biomassa.

U kunt daarbij denken aan praktische certificeringssystemen en de toepassing daarvan in concrete biomassaprojecten, nationaal en internationaal.

Ik ben er heel blij mee dat het bedrijfsleven, de kenniswereld en de maatschappelijke organisaties op het gebied van duurzame biomassa nu samen aan de slag zijn gegaan.

Want zoals bijna altijd gaat het ook bij biomassa om concrete actie. Ik wil u veel succes wensen!

Dank u wel.