Handboek agressie en geweld voor grotere uniformiteit

Om werkgevers uit de publieke sector te ondersteunen bij de aanpak tegen agressie en geweld, biedt minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hen het Handboek agressie en geweld. Dit handboek geeft aan welke stappen een werkgever kan nemen bij het vormen van eigen beleid voor de aanpak van agressie en geweld tegen de werknemers.

Het is een middel dat de minister inzet om de doelstelling van 15 procent minder voorvallen van agressie en geweld in 2011 te behalen. Het handboek moet leiden tot een grotere uniformiteit in de aanpak van agressie en geweld bij alle publieke diensten. Van die grotere uniformiteit gaat een preventieve werking uit die de kans op succes vergroot.

Het handboek komt tegemoet aan de wens uit het veld naar handreikingen bij het aanpakken van agressie en geweld. In het handboek worden de maatregelen behandeld die genomen kunnen worden ter voorkoming en beperking van agressie en geweld. Ook is er aandacht voor de afhandeling nadat een incident zich heeft voorgedaan. Het handboek is bedoeld als leidraad voor onder meer P&O’ers, beleidsmedewerkers en Arbocoördinatoren die namens de organisatie dit beleid gaan maken. De organisaties blijven zelf verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van hun beleid. Om de praktische betekenis van het handboek te verzekeren, kunnen gebruikers reageren op de inhoud en wordt het handboek zonodig aangepast.

Het handboek agressie en geweld is een van de instrumenten die het programma Veilige Publieke Taak ontwikkelt. Dit programma richt zich op het verminderen van agressie en geweld tegen werknemers met publieke taak en wil in 2011 het aantal voorvallen met 15 procent hebben verminderd. Veilige Publieke Taak faciliteert en ondersteunt daarin de werkgevers van de verschillende sectoren. Naast het ontwikkelen van instrumenten doet het programma onder andere onderzoek en maakt het afspraken met Justitie en Openbaar Ministerie over de vervolging van de daders.

Het handboek is te vinden onder publicaties.

Als aanvulling op het handboek staat in de brochure Reactiemogelijkheden weergegeven welke (wettelijke) reacties werkgevers kunnen bij voorvallen van agressie en geweld.