Plasterk reikt Geuzenpenning uit aan Martti Ahtisaari

Minister Plasterk heeft vandaag de Geuzenpenning 2008 uitgereikt aan de Fin Martti Ahtisaari.

Koningin Beatrix was aanwezig bij de uitreiking van de onderscheiding in de Grote Kerk in Vlaardingen. Ahtisaari, die van 1994 tot 2000 president van Finland was, is vooral bekend vanwege zijn bemiddeling bij conflicten in Namibië, Atjeh en Kosovo. In zijn speech sprak Plasterk daarover lovende woorden: “How single people can make the difference, how one person can end a conflict that might otherwise have cost many more lives”.

Verder benadrukte hij dat vrijheid geen vanzelfsprekend recht is, maar een plicht, die aandacht nodig heeft, die onderhouden moet worden. “Trust your own judgement, but also have the courage to reconsider, and listen to others. Freedom is not a right, it is a duty”, aldus minister Plasterk.

De Geuzenpenning is een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan mensen of organisaties, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor democratie en tegen dictatuur, racisme en discriminatie. Het initiatief daartoe is genomen door de stichting Geuzenverzet 1940-1945.