'Overlast in Oostzaan moet worden opgelost'

Minister Van der Hoeven nam 17 maart 2008 poolshoogte in Oostzaan, waar bewoners klagen over geluidsoverlast van de hoogspanningslijn. Van der Hoeven: 'De overlast moet worden weggenomen.'

De minister sprak met bewoners die bij de hoogspanningslijn wonen. Ze maken zich zorgen over de knetterende lijn boven hun hoofd. De hinder zou zijn ontstaan toen vorig jaar het aantal Kilovolts dat door de lijnen gaat, verhoogd is van 150 kV naar 380 kV.
Van der Hoeven ging naar Oostzaan, omdat ze als minister verantwoordelijk is voor het energiebeleid van het kabinet.

Ze ging op bezoek bij een echtpaar dat vlakbij de lijn woont en ze sprak kinderen die in de buurt van de hoogspanningsmasten spelen. Het buurtcomité kreeg gelegenheid om vragen te stellen.
Tijdens het bezoek was er geen geknetter te horen, maar de minister nam de zorgen van de bewoners serieus. 'De overlast moet opgelost worden.'


Ondergronds


Ze spoorde Mel Kroon, directeur van netbeheerder TenneT, aan om haast te maken met het vervangen van de porseleinen isolatoren voor kunststof isolatoren en het borstelen van de hoogspanningslijn. Dit zou de grootste geluidsoverlast moeten wegnemen. In april en mei 2008 voert TenneT deze acties uit.

De bewoners klagen ook over verhoogde gezondheidsrisico's die de straling van de lijn zou veroorzaken. Daarom is volgens hen verplaatsing of ondergronds aanleggen van het tracé nodig. Daarover zei de minister de resultaten van de nu nog lopende onderzoeken af te willen wachten. De hoogspanningslijn voldoet aan de internationale normen.