Van der Hoeven feliciteert Zakenvrouw van het Jaar

Architect Francine Houben is Zakenvrouw van het Jaar 2008. Minister Van der Hoeven maakte de winnares bekend op 17 maart 2008 in Den Haag.

Houben studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Zij richtte in 1983 het architectenbureau Mecanoo op in Delft, waarvan ze tegenwoordig directeur is. Een in het oog springend ontwerp van haar hand is het gebouw FiftyTwoDegrees, dat vorig jaar in Nijmegen is gebouwd.

'De Zakenvrouw van het Jaar is niet alleen professioneel een kanjer met een zeer goed bedrijf. Ze is ook een rolmodel een inspiratiebron. En zulke vrouwen zijn in Nederland hard nodig', zei Van der Hoeven.
Ze doelde op het feit dat veel vrouwen in Nederland deeltijd werken, met weinig perspectief op groei. 'Werkende vrouwen zijn belangrijk voor de samenleving, de vergrijzing wordt financieel draaglijker en zelfstandige vrouwen zijn minder kwetsbaar bij een echtscheiding. Als vrouwen beter doorstromen naar topposities, voorkomen we dat talent wordt verspild. Talent dat we hard nodig hebben om als land creatiever en innovatiever te worden.'
Vrouwen dringen nog moeizaam door tot de top van het bedrijfsleven. In de raad van bestuur en in de raad van commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, is gemiddeld één op de twintig vrouw.

De minister betreurt het dat weinig vrouwen deelnemen aan de bedrijvenmissie die het ministerie organiseert. 'Ik wil vrouwen aansporen om mee te reizen. En als u vindt dat EZ de bedrijvenmissies anders moet organiseren, hoor ik dat graag van u.'
Het ministerie van Economische Zaken wil vrouwelijk ondernemerschap stimuleren. Zo wordt er gewerkt aan microfinanciering voor vrouwelijke en allochtone ondernemers.