Aboutaleb: 1650 euro netto per maand is geen armoede

“In alle redelijkheid kun je niet stellen dat gezinnen met een besteedbaar inkomen van 1650 euro in de maand in armoede leven”, zo luidt de reactie van staatssecretaris Aboutaleb op onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS kan één miljoen huishoudens moeilijk rondkomen.

Van de één miljoen huishoudens uit het CBS-onderzoek hebben er 670.000 een inkomen boven het bijstandsniveau. “Ik wil de emoties van de mensen die aan dit onderzoek hebben meegewerkt absoluut niet terzijde schuiven, maar ik constateer wel dat de onderzoekers hebben gevraagd naar gevoelens en dat niet is gekeken naar de feiten. In ons land kun je als gezin rondkomen van het sociale minimum. Ik weet ook dat dat geen vetpot is”, aldus Aboutaleb. Hij benadrukt dat uit de Armoedemonitor 2007 blijkt dat van de 660.000 huishoudens met een laag inkomen de helft wél kan rondkomen. Het heeft volgens Aboutaleb ook alles te maken met hoe je je geld uitgeeft.

De staatssecretaris wijst er verder op dat het kabinet zich in deze kabinetsperiode actief inzet om armoede tegen te gaan. Het gaat hierbij om:

  • 300 miljoen voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening;
  • tegengaan van het niet-gebruik van voorzieningen;
  • zoveel mogelijk mensen aan het werk als opstap naar een hoger inkomen;
  • extra aandacht voor het voorkomen van schulden en voor schuldsanering.

Zie het dossier schulden