Aboutaleb: schulden sluipend gevaar

Steeds meer mensen doen een beroep op de schuldhulpverlening en hun schulden worden ook steeds groter. Een artikel in het Algemeen Dagblad ‘Nederlanders raken dieper in de schuld’ (21 maart) bevestigt dat nog eens. Daarin staan cijfers van de leden van de Nederlandse Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK). De NVVK heeft ook vorig jaar op de toename gewezen en die trend lijkt zich door te zetten.

Alle reden voor staatssecretaris Aboutaleb om maatregelen te nemen. Dit is immers een zorgelijke ontwikkeling. De maatschappelijke kosten van schulden zijn vaak hoog: armoede, sociale uitsluiting, huisuitzettingen, onverzekerd zijn, afsluitingen gas en licht. Problematische schulden moeten zo veel mogelijk voorkomen worden en zo snel mogelijk opgelost worden.

De maatregelen die Aboutaleb onder meer in gang heeft gezet gaan over grotere bewustwording van het effect van schulden, betere bescherming tegen schulden en stimuleren van gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen.

Een greep:

  • zorgen voor meer financiële bewustwording met overheidscampagnes (postbus 51), campagne BUD;
  • samen met de minister van Financiën overkreditering tegengaan, versterking kredietwaardigheidstoets, uitbreiding en verbetering krediet- en schuldenregistratie, aanscherpen regels kredietreclame;
  • vroegsignalering en samenwerking bij schuldenproblematiek bevorderen door afspraken te maken tussen bijvoorbeeld nutsbedrijven, woningbouwcorporaties, gemeenten en schuldhulporganisaties;
  • overleg tussen SZW en VWS en zorgverzekeraars om betalingsachterstanden tijdig te signaleren;
  • tegengaan van niet-gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen;
  • verbeteren van de effectiviteit en de kwaliteit van de schuldhulpverlening. Bijvoorbeeld inzet van extra middelen voor armoede en schulden.