Nieuwe richtlijn jaarverslagen onderwijs

Jaarlijks rapporteren onderwijsinstellingen in hun jaarverslag over het gevoerde beleid, kernactiviteiten, de financiele stand van zaken etc. Voor het opstellen van de jaarverslagen van het gehele onderwijsveld is nu een nieuwe richtlijn gereed.

Vanaf het verslagjaar 2008 maken alle bekostigde onderwijsinstellingen hun jaarverslag op dezelfde manier. De richtlijn geldt voor alle door het ministerie van OCW en het ministerie van LNV bekostigde:

Universiteiten;
Hogescholen;
Regionale Opleidingencentra (ROC);
Agrarische Opleidingencentra (AOC);
Kenniscentra voor beroepsonderwijs;
Instellingen voor Vakonderwijs;
Scholen voor voortgezet onderwijs;
Scholen voor primair onderwijs;
Scholen voor speciaal onderwijs;
Expertisecentra,

voorzover zij worden bekostigd op grond van de onderwijswetgeving WPO, WEC, WVO, WEB of WHW.

De nieuwe inrichting sluit ook nauw aan op de richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslageving en betekent een grote stap vooruit op weg naar verdere transparantie en professionalisering van de verantwoording. De richtlijn draagt bij aan meer autonomie en professionalisering in het onderwijs. De belangrijkste drijfveer is dat de onderwijsinstellingen met hun nieuwe jaarverslagen beter toegerust zijn om de zogeheten 'horizontale verantwoording' in te vullen: het overleg met de leerling, student, ouder, werknemer, medezeggenschapsraad of Universiteitsraad, gemeente(n), het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.