Strandpaviljoen The Liberty maakt ruimte voor nieuwe duinen Delflandse kust

De sloop van het strandpaviljoen ‘The Liberty’ in Hoek van Holland is deze maand gestart. De sloop markeert de eerste voorbereidingen voor de werkzaamheden aan de Delflandse kust. Op de plek van het strandpaviljoen komen duinen voor een nieuw natuurgebied. Najaar 2008 start projectbureau Delflandse kust met de aanleg hiervan.

De sloop van strandpaviljoen ‘The Liberty’ aan het Stuifkenszand is noodzakelijk om ruimte te maken voor een nieuw natuurgebied. Door de aanleg van Maasvlakte 2 kan de kwaliteit van bestaande duinen achteruit gaan. Daarom wordt ter compensatie een circa 35 hectare groot natuurgebied aangelegd aan de kust tussen Hoek van Holland en ’s-Gravenzande. Daarnaast wordt de kust tussen Hoek van Holland en de haven van Scheveningen veiliger gemaakt voor de komende vijftig jaar door de aanleg van extra duinen en een breder strand. De werkzaamheden starten naar verwachting najaar 2008.

Tussen Hoek van Holland en ’s-Gravenzande komt op het huidige strand een rij duinen. Tussen de nieuwe en de huidige duinen ontstaat een duinvallei. Deze ‘vochtige duinvallei’ komt in natte perioden onder water te staan en valt in droge perioden droog en is een aangenaam leefgebied voor verschillende waardevolle dier- en plantensoorten. Voor de nieuwe duinen wordt een nieuw strand aangelegd. Het nieuwe duingebied en strand vergroten de veiligheid van het achterliggende gebied. Het nieuwe strand biedt straks tijdens het recreatieseizoen weer plek aan een nieuw strandpaviljoen. De huurovereenkomst hiervoor met de gemeente, nu nog in het bezit van projectbureau Delflandse kust, wordt na de werkzaamheden te koop aangeboden.

De aanleg van Maasvlakte 2 en de bijbehorende natuurcompensatie maken onderdeel uit van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). PMR heeft tot doel de mainport Rotterdam versterken, maar ook de leefbaarheid van regio Rijnmond te vergroten. Het project bestaat verder uit de bijbehorende verplichte natuurcompensatie (waaronder de instelling van een bodembeschermingsgebied met rustgebieden), aanleg van 750 hectare natuur- en recreatiegebied en de verbetering van Bestaand Rotterdams Gebied. In de Planologische kernbeslissing PMR heeft het rijk de ruimtelijke voorwaarden vastgelegd voor de uitvoering van deze deelprojecten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

PMR is een samenwerkingsverband van rijks- en regionale overheden en Havenbedrijf Rotterdam. Havenbedrijf Rotterdam draagt verantwoordelijkheid voor de aanleg van Maasvlakte 2. Kijk ook op www.mainport-pmr.nl.