Taskforce herstructurering bedrijventerreinen ingesteld

De Ministerraad heeft vrijdag 28 maart 2008 officieel de taskforce (her)ontwikkeling bedrijventerreinen ingesteld. Deze commissie is overigens al sinds 1 januari 2008 gestart met haar werkzaamheden.

De herstructurering van bedrijventerreinen is nu nog ingewikkeld en duur. Bovendien zijn er veel actoren bij betrokken. Als gevolg daarvan verloopt de uitvoering van de herstructurering te langzaam.

Hoewel de omvang van de voltooide herstructurering de afgelopen jaren is toegenomen van 1306 hectare in 2002 tot 2670 hectare in 2006, is de ambitie van het kabinet om nog meer bedrijventerreinen te herstructureren.

Economische activiteit

Er is behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen. Maar als bedrijvigheid zich verplaatst van oude naar nieuwe terreinen, ontstaat er daardoor geen extra economische activiteit. Tegelijk moeten niet eerst alle oude terreinen worden geherstructureerd voordat nieuwe kunnen worden aangelegd. Dat zou de boel op slot zetten

Het gaat om het evenwicht tussen ruimte om te ondernemen en ruimte voor natuur, wonen en recreatie. De taskforce onder voorzitterschap van Peter Noordanus is gevraagd om op basis van ervaringen uit de praktijk aanbevelingen te doen om de herstructurering te versnellen.

In de taskforce komen verschillende deskundigheden en ervaringen samen. Hierdoor is de taskforce in staat om creatieve oplossingen voor te stellen en uitvoerbare aanbevelingen te doen. In september zijn de aanbevelingen van de taskforce gereed. De aanbevelingen zullen daarna worden getoetst in pilotprojecten.