Toespraak bij de uitreiking van certificaten aan winnaars van het SBIR-programma

Toespraak door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg, bij de uitreiking van certificaten aan winnaars van het SBIR-programma op 31 maart 2008 in Den Haag.

Hartelijk welkom allemaal. Geweldig om hier zoveel innovatie-power bij elkaar te hebben. En goed om te zien dat ondernemers kunnen bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Gewoon, door innovatief te dùrven zijn.

Vorig jaar heb ik u uitgedaagd met een voor Nederland nieuw MKB-innovatieprogramma: SBIR (Small Business Innovation and Research). Het bestaat al 20 jaar succesvol in VS.

Het programma gaat over een specifiek soort ondernemerschap. Innovatief ondernemerschap. Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

In het kort werkt het zo: als overheid wijzen we een maatschappelijk probleem aan. Vervolgens concurreren MKB-ondernemers om de beste innovatieve oplossing. Voorwaarde is dat de ideeën uitvoerbaar zijn, dat ze commercieel kansrijk zijn. Het is spannend; de beste wint. Voor wie het programma niet kent: er zijn 3 fases.

1. Fase 1: de overheid financiert haalbaarheidstudies. Deelnemers kunnen daar maximaal € 50.000 voor krijgen.
2. Fase 2: geselecteerde deelnemers kunnen opnieuw onderzoeksgeld krijgen. Dit keer is dat om een prototype te ontwikkelen. Ze kunnen aanspraak maken op maximaal € 450.000,-.
3. Fase 1 en 2 betaal ik, maar in fase 3 moeten bedrijven zelf een plan maken, waarmee ze de financiering regelen, en waarmee ze hun product of dienst in de markt zetten.

Eén: we maken de economie innovatiever. Twee: we krijgen onverwachte oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. En drie: we stimuleren ondernemerschap in de richting van duurzaam en innovatief, de P's: people, planet, profit.

35 bedrijven schreven zich in. Negen daarvan konden een haalbaarheidsonderzoek doen. U bleef over, en daar ben ik trots op. U heeft het beste uit uzelf en uit uw omgeving weten te halen. En de belofte is, dat u het de samenleving terug kan geven. U staat wat mij betreft symbool voor de ondernemer waar we het de komende jaren van moeten hebben.

Holland Novochem, NPSP, Machinefabriek de Hollandsche IJssel/Cubic Square, en De Beijer Bladel, u gaat met elkaar bewijzen hoe innovatief het Nederlandse MKB is. Ik mag u straks een certificaat van maximaal 450.000 € uitreiken, maar u gaat zelf ook een flink risico nemen. Ik zal mijn keuze per bedrijf toelichten. Maar ik hoor ook graag van u zelf hoe het is gemaakt en wat u beweegt.

Ik richt mij eerst tot Robin Witte, Erik Bijpost en Alexander Maslow van Holland Novochem. Uw bedrijf maakt een sponsachtig filtermateriaal op basis van natuurlijke olie voor de zuivering water en lucht. Bijzonder dat u door toeval bent gekomen tot deze innovatie. Ik hoop dat u een bijdrage kunt gaan leveren aan water en mogelijk ook luchtkwaliteit.

Dan Willem Böttger, Mark Lepelaar en Lindy Hensen van NPSP. U maakt bio-composiet: natuurlijke vezels, die glasvezel en hars kunnen vervangen. In Europa is dit soort materiaal nog niet beschikbaar. Het composiet wordt toegepast in de paddestoelen van de ANWB en op de neus van onze treinen. De meerwaarde zit 'm niet alleen in het groene karakter van dit materiaal. Als de NS deze vezels voor de trein gebruikt, wordt de trein lichter. Dat levert kilometers CO2 besparing op, omdat er minder stroom wordt afgenomen. Rogier Vollenbrock en Jan Jaap Tiemersma, van respectievelijk Machinefabriek de Hollandsche IJssel en Cubic Square. U ontwikkelt samen een continue onderzuigtechnologie. Met deze nieuwe techniek kan de bodem van rivieren en plassen worden verlaagd, zonder dat bestaande bodemflora en fauna daaronder lijdt.

Piet de Beijer en Nicole de Beijer. Uw bedrijf, De Beijer Bladel, ontwikkelt een machine die in één werkgang het gras maait en het maaisel verwijdert, zonder de kwetsbare bodem te beschadigen. Dit zou vooral voor natuurgebieden een natuurvriendelijker beheer mogelijk maken.

U krijgt allen van mij een certificaat èn een vraag. Ik ben namelijk benieuwd wat u zelf van het SBIR-programma vond. En wat motiveerde u om eraan deel te nemen?

Ik wil u tot slot hartelijk danken voor uw komst naar Den Haag en uw aanwezigheid. Heel veel succes met het in de markt zetten van de producten.