Minister Ter Horst geeft 1,7 miljoen aan Rotterdam-Rijnmond voor rampenbestrijding

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond krijgt 1,7 miljoen euro van minister Ter Horst om de rampenbestrijding te verbeteren. De minister tekende samen met burgemeester Opstelten hiervoor een convenant.

Het is heel belangrijk dat alle regio's in Nederland aangeven dat ze een veiligheidsregio willen hebben, waarbij alle gemeenten samenwerken om in geval van rampen en crisis op een goede manier te kunnen optreden en de veiligheid van de inwoners kunnen waarborgen.

Rotterdam-Rijnmond is volgens de minister een voorbeeld regio. Er zijn meer regio's die het kwalitatief goed doen. Rotterdam-Rijnmond zit qua kwaliteit in de top 3, dat is mooi. En als het gaat over die nieuwe organisatie neerzetten dan zijn zij de eerste in Nederland die dat hebben gerealiseerd. Dus hier hebben alle gemeenten al gezegd dat ze gaan samenwerken, dat er een organisatie komt, met een regionale brandweercommandant en al het personeel is ook bij die organisatie in dienst.

Minister Ter Horst wil dat over twee jaar de rampenbestrijding binnen de regio's zichtbaar is verbeterd. In de eerste plaats wil ik bereikt hebben dat ze het kwaliteitsniveau wat vereist is, ook hebben gerealiseerd.

Ik heb vorig jaar gezegd dat moet van een 6- naar een 7+. Het is de bedoeling dat alle veiligheidsregio's eind 2010 op een 7+ zitten. En in de tweede plaats zou ik het erg op prijs stellen, hoewel dat niet wettelijk vastligt, dat veel regio's zich ook daadwerkelijk zullen regionaliseren omdat ik denk dat die manier van samenwerking het snelste en het beste leidt tot dat hoge kwaliteitsniveau dat we willen in geval van rampen, in geval van crisis.