Minister geeft startsein voor proef met Alcoholslot


Minister Eurlings zit in een personenauto en blaast op het alcoholslot.

Commentaarstem: Het eerste alcoholslot is in aanwezigheid van verkeersminister Eurlings in gebruik genomen. Zo'n tachtig vrijwilligers hebben zich aangemeld om het apparaat te testen.

Minister Eurlings: Het is een kleine groep mensen die zich echt nergens iets van aantrekt. Mensen die ondanks waarschuwingen, ondanks eerdere boetes, ondanks dat hun rijbewijs soms is afgenomen geweest, toch weer stomdronken achter het stuur kruipen. Voor die mensen is geen enkel excuus. Tweehonderd doden vallen ieder jaar weer omdat mensen dronken achter het stuur zitten, ik wil die groep mensen achter het stuur uit. En daarom dat die zwaardrinkers zo'n apparaatje in de auto krijgen, waardoor ze absoluut niet meer kunnen starten als ze een slok op hebben.

Beelden van minister Eurlings die met de auto wegrijdt.

Commentaarstem: Het alcoholslot werkt als startonderbreker. De bestuurder van de auto moet eerst in het apparaat blazen, voordat de auto kan vertrekken. Het apparaatje meet of je alcohol hebt geconsumeerd en als je teveel hebt gedronken dan start de motor niet. Het aantal verkeersongelukken door alcohol is aanzienlijk. Met het slot wil de minister alcoholgebruik op de weg tegengaan.

Minister Eurlings: Ik wil sowieso het aantal slachtoffers per jaar verder terug. Nederland loopt internationaal voorop, maar we hebben nog steeds meer dan 800 verkeersdoden per jaar.