Persconferentie na de ministerraad, 11 april 2008

Toelichting minister-president Balkenende op de besluitvorming in de ministerraad.

Minister-president Balkenende:

Goedemiddag op een wat bijzonder tijdstip. We zijn vanochtend begonnen om negen uur in het Catshuis. Dat hing natuurlijk samen met het feit dat vanmiddag een regeringslunch plaatsvond. Ik heb president Lula en zijn echtgenoot uitgenodigd voor een regeringslunch waarbij ook de koningin aanwezig was. En dat is ook de reden dat het vandaag logistiek wat anders loopt dan normaal op vrijdagen.

Het is een belangrijk bezoek van de president. Brazilië is een groot land. Zo'n 190 miljoen inwoners. Er gebeurt geweldig veel. We hebben heel boeiende gesprekken gehad en het bezoek is nog bezig maar we hebben op dit moment al de indruk dat het een zeer vruchtbaar bezoek is. We hebben gisteren over tal van zaken gesproken. De bilaterale betrekkingen, de versterking van de contacten. Vandaag zullen ook diverse overeenkomsten worden ondertekend. En Nederland heeft op tal van terreinen het nodige te bieden aan Brazilië. Wanneer we het hebben over transport, logistiek, zaken op het gebied van water heeft Nederland een duidelijke naam, expertise en knowhow. Ik heb ook begrepen van de president dat hij graag gebruik wil maken van deze kennis van Nederland.

Het goede is ook dat staatssecretaris Heemskerk volgende week naar Brazilië gaat met een bedrijvenmissie zodat er een goede follow-up is in relatie tot het bezoek dat nu plaatsvindt. We hebben het gehad over tal van onderwerpen. Watermanagement, biobrandstoffen, de ontwikkelingen in Brazilië zelf, de strijd tegen armoede. We hebben het ook gehad over de internationale rol van Brazilië. Al met al een buitengewoon nuttig bezoek in een uitstekende sfeer. Ik zie er naar uit om president Lula opnieuw tegen te komen later dit jaar. In mei dan vindt de top plaats van de Latijns-Amerikaanse landen en de landen van de EU. Dan hebben we in Lima in Peru een bijeenkomst. Ik zie daar zeer naar uit.

Verder hebben we nog even teruggeblikt op de NAVO-top van vorige week. Dat is ook de reden waarom ik toen niet aanwezig kon zijn. Een top die in het teken stond van de nieuwe taken van de NAVO. Meer in het bijzonder ging het om Afghanistan. We hebben gezien dat van diverse landen ook extra manschappen geleverd zullen worden. Een goed voorbeeld was Frankrijk. We hebben het gehad over de uitbreiding van de NAVO met landen als Kroatië en Albanië en we weten ook dat Macedonië in beeld komt maar speelt nog de naamskwestie en ik hoop dat die ook snel opgelost kan worden. De ontmoeting met president Poetin is gewoon goed geweest. Natuurlijk wordt niet over alles hetzelfde gedacht maar de atmosfeer was zonder uitzondering goed te noemen.

Vandaag een aantal zaken besproken die te maken hebben met palliatieve zorg. Daar gaan we extra geld in steken. Ik verwijs naar het persbericht daarover en hetzelfde geldt voor de aanpak van wanbetalers van de nominale premie. Ook daar is een uitgebreid persbericht van gemaakt.

Dat even wat betreft de wat korte vergadering die we vanochtend hebben gehad. Eerst kort een rijksministerraad, daarna een ministerraad. Ik geef u nu graag het woord als er nog vragen mochten zijn.