Bevelsoverdracht krijgsmacht live op internet

Minister Eimert van Middelkoop draagt morgen het bevel over de krijgsmacht op aan generaal Peter van Uhm. Dat gebeurt op het Binnenhof in Den Haag. Van Uhm volgt generaal Dick Berlijn op als Commandant der Strijdkrachten. De overdracht en het aansluitende defilé zijn vanaf 13.45 uur live te volgen op deze website.

Generaal Dick Berlijn was de eerste Commandant der Strijdkrachten (CDS). Vanaf 5 september 2005 gaf hij gestalte aan de nieuwe bevelsstructuur van Defensie. De CDS is sindsdien de hoogst geplaatste militair van de krijgsmacht. Hij heeft de militaire leiding over de operationele commandanten van de zee-, land- en luchtstrijdkrachten. Hij bepaalt het operationele beleid van Defensie en is verantwoordelijk voor operationele planning, aansturing en inzet. De CDS is ook de hoogste militaire adviseur van de minister van Defensie.

Berlijn heeft zich ingezet om de verscheidenheid van de krijgsmachtdelen te bundelen tot een krachtiger en samenhangend geheel. Op bekwame wijze gaf hij leiding aan de verdere modernisering van de krijgsmacht en aan tal van militaire missies, wereldwijd. Mede daardoor is het 'instituut' CDS zowel binnen als buiten de organisatie een begrip. Dick Berlijn neemt na een militaire loopbaan van ruim 38 jaar afscheid van de krijgsmacht.

Peter van Uhm begon zijn loopbaan in 1972 aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hierna bekleedde hij diverse operationele- en staffuncties. Hij diende hij in Libanon en werkte in 2001 op het Hoofdkwartier Stabilisation Force in Sarajevo. Van Uhm werd in 2005 Commandant Operationeel Commando "7 December" en aansluitend Commandant Landstrijdkrachten.