Cramer opent eerste Haagse milieuzone

Minister Cramer opende vandaag de eerste Haagse milieuzone. In deze zone mogen geen oude vrachtwagens meer rijden. Hiermee wil Cramer de luchtkwaliteit van de binnenstad verbeteren. De komende zes maanden geldt een gedoogperiode in de zone, daarna worden overtreders beboet met 150 €.

Zowel de gemeente Den Haag als het Rijk betalen gezamenlijk mee aan de nieuwe milieuzone. Het Rijk gebruikt hiervoor geld uit de pot van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit.

Minister Cramer wil met de milieuzones de luchtkwaliteit verbeteren en roetfilters in oude vrachtwagens stimuleren. Den Haag is niet de eerste stad met een milieuzone. Breda, Eindhoven, Den Bosch, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Utrecht hebben er al een en meerdere steden volgen.

In de meeste gemeenten controleren parkeerwachten en stadswachten de kentekens van vrachtwagens om te zien hoeveel CO2 ze uitstoten en of ze een roetfilter hebben. Binnenkort zetten de meeste gemeenten kentekenscanners in.

Voor sommige oude vrachtwagens (zoals een verhuiswagen) is een ontheffing mogelijk.. Meer informatie hierover kun je opvragen bij de gemeente of de helpdesk van Senternovem 038 - 45 53 400