Lawaaipetitie ANWB

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste Lily en Teun, jongens en meisjes, dames en heren,

Ik vind het ontzettend leuk om kennis te maken met dé ambassadeurs van een Nederland waar kinderen veilig zijn in het verkeer. Jullie doen echt heel goed werk, dus ik vind het lawaai dat jullie vandaag met al deze andere kinderen maken helemaal niet erg.

Ik ben het ook helemaal met jullie eens: het moet op straat veilig zijn. Voor iedereen, maar zeker ook voor kinderen. Kinderen weten soms nog niet helemaal precies hoe het verkeer werkt. Dat is niet erg, maar het betekent wel dat andere mensen speciaal met jullie rekening moeten houden. Ook als we een weg bouwen, moeten we kijken hoe we het jullie zo makkelijk en veilig mogelijk kunnen maken. Dat het fietspad duidelijk en goed onderhouden is, dat duidelijk is waar je veilig kan en mag oversteken. Dat soort dingen.

Toch is het soms best lastig om een buurt of schoolomgeving veilig te maken. Daarom is het super dat jullie de gevaarlijke of onduidelijke plekken op de weg aan de ANWB hebben doorgegeven.

Ik heb begrepen dat er heel veel scholen zijn geweest die op jullie oproep hebben gereageerd. Dat is natuurlijk een geweldig resultaat. Eind april gaat de ANWB per provincie één gevaarlijke plek uitkiezen. Daarna gaan ze praten met degene van wie die weg is. Jullie denken misschien dat ik alle wegen en straten in Nederland aanleg of onderhoud, maar dat is niet zo. Heel vaak gaat een gemeente of provincie daarover. Dus is het een goede zaak dat de ANWB met die gemeente of provincie contact opneemt en vraagt of ze die gevaarlijke weg willen verbeteren. En een poosje later gaat de ANWB ook nog eens uitzoeken of er echt iets wordt gedaan met de informatie die jullie hebben verzameld. Zo wordt het weer een stukje veiliger in Nederland.

Natuurlijk probeer ik van mijn kant ook veel te doen. De komende jaren ga ik, samen met de provincies en de gemeentes waar jullie scholen staan, extra veel aandacht geven aan kinderen. Zodat jullie veilig het verkeer in kunnen. Dit staat inderdaad in de nota, die meneer van Woerkom net al noemde. En vorig jaar hadden we een campagne over het dodehoekmonster, weten jullie dat nog? Het is hartstikke belangrijk dat alle kinderen in Nederland weten dat je niet naast een vrachtwagen moet gaan staan bij een kruising. Ook denk ik erover om een prijsvraag uit te schrijven voor het beste idee voor het verbeteren van de veiligheid bij kinderen.

Jongens en meisjes, dames en heren,
Jullie hebben heel goed werk gedaan. Daar mogen jullie best trots op zijn. Ik ben dat in ieder geval wel en ik wou dat alle mensen in Nederland zo goed meehielpen. Ik bedank de ANWB voor dit initiatief. Er kan niet genoeg aandacht zijn voor verkeersveiligheid voor kinderen. Ik wil jullie, de kinderen, bedanken dat jullie hier allemaal naartoe zijn gekomen en ik wens iedereen veel succes met dit project. Ik ben erg benieuwd of de gevaarlijke plekken in Nederland volgend jaar veiliger zijn. Ik hoop het van harte.

Iedereen heel erg bedankt.