Antwoorden op Kamervragen over buitenlandse studiereizen in het kader van regionalisering van de brandweer

Vragen van het lid Griffith (VVD) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over studiereizen van brandweerlieden naar het buitenland in het kader van de regionalisering van de brandweer. (Ingezonden 7 april 2008)

Vraag 1
Is het waar dat u met de brandweerkorpsen, dan wel de veiligheidsregio’s, aparte convenanten afsluit om te komen tot een kwaliteitsverbetering van de brandweerkorpsen in het kader van de wet op de veiligheidsregio’s?

Antwoord
Het is juist dat ik de veiligheidsregio’s de mogelijkheid bied een convenant met mij te sluiten. Met het convenant worden regio’s gestimuleerd om een belangrijke kwaliteitsverbetering in te zetten op het gebied van de rampenbestrijding alsmede om te komen tot een professioneel georganiseerde veiligheidsregio.

Vraag 2
Met welke brandweerkorpsen dan wel regio’s zijn er al convenanten hierover getekend?

Antwoord
Op dit moment heb ik met vijf regio’s een convenant afgesloten, te weten: Zuid-Limburg, Haaglanden, Midden- en West-Brabant, Rotterdam-Rijnmond en Gooi en Vechtstreek.

Vraag 3
Welke concrete afspraken maakt u in deze convenanten ten aanzien van de besteding van de middelen, in het bijzonder met het oog op een verdergaande regionalisering van de brandweer? Zijn deze middelen geoormerkt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Met het afsluiten van een convenant nemen de regio’s een resultaatverplichting op zich. Elk convenant is maatwerk, toegespitst op de regio. Wel worden in ieder convenant de basisvereisten crisismanagement opgenomen alsmede de eis dat de brandweer volledig wordt geregionaliseerd.
Het afsluiten van een convenant gaat gepaard met een eenmalige financiële bijdrage. Deze bijdrage is bedoeld als stimulering en als zodanig lumpsum, niet taakgebonden en niet kostendekkend. Ik zal de prestaties van de veiligheidsregio’s monitoren en aan de inspectie heb ik verzocht eind 2009 na te gaan of deze regio’s de afspraken zijn nagekomen.

Vraag 4 tot en met 8
Bent u bekend met het feit dat brandweerkorpsen, met de speciaal door u voor de regionalisering van de brandweer beschikbaar gestelde middelen, studiereizen aan het buitenland afleggen? Kunt u aangeven welke korpsen in het kader van de regionalisering van de brandweer welke studiereizen, en met welk concreet leerdoel, naar het buitenland hebben afgelegd dan wel voornemens zijn deze reizen te maken?
Op grond van welke voorwaarden uit de afgesloten convenanten in het kader van de Wet Veiligheidsregio’s worden deze studiereizen gefinancierd? Zijn deze voorwaarden per gesloten convenant verschillend?

Is er een maximum vastgesteld aan het bedrag dat uitgegeven mag worden aan een buitenlandse studiereis door de vrijwillige brandweer? Kan het bedrag dat gemoeid is met de buitenlandse studiereizen onbeperkt gefinancierd worden uit het budget dat u beschikbaar hebt gesteld in het kader van de regionalisering van de brandweer?

Kunt u aangeven hoe de bedragen per convenant worden bepaald en welke ruimte er speciaal is gereserveerd voor deze studiereizen?

Zijn de resultaten die met deze buitenlandse studiereizen behaald dienen te worden, vastgelegd in de convenanten? Zo neen, welke resultaten dienen volgens u behaald te worden met deze buitenlandse reizen?

Antwoord
Besluiten met betrekking tot aanwending van middelen worden op regionaal niveau genomen en behoeven geen oordeel van de minister. Dit geldt ook voor besluiten ten aanzien van studiereizen door besturen of brandweerlieden. Ik heb vertrouwen in een goede afweging op regionaal niveau. Mijn doel is een goed functionerende brandweer en veiligheidsregio. Ik beschik niet over informatie dat brandweerkorpsen met de door u genoemde middelen naar het buitenland gaan. In de convenanten staan geen voorwaarden op grond waarvan studiereizen worden gefinancierd.

De hoogte van de bedragen die gepaard gaan met het afsluiten van convenanten wordt per regio bepaald (mede op basis van de verdeelsystematiek van het Besluit doeluitkering bestrijding van rampen en zware ongevallen) en bedraagt tussen de 1,1 en 1,9 mln euro per regio. Er wordt geen deel daarvan speciaal gereserveerd voor studiereizen. Afspraken over buitenlandse studiereizen vormen geen onderdeel van de convenanten die ik met de veiligheidsregio’s afsluit.

Vraag 9
Vindt u het noodzakelijk dat dergelijke studiereizen in het buitenland afgelegd worden? Bent u van mening dat een studiereis in Nederland een vergelijkbaar, zo niet beter studie-inzicht kan opleveren?

Antwoord
Bij elke studiereis moet goed worden gekeken naar het te realiseren leerdoel, de plaats waar dit leerdoel bereikt kan worden en de kosten die daarmee gepaard gaan. Het is evident dat het per studiereis verschilt of het gewenste studie-inzicht in Nederland kan worden behaald of niet. Daarbij mag in ieder geval niet het functionele karakter van zo’n reis uit het oog verloren worden.