Eensgezinde sfeer tijdens harmonieus Voorjaarsoverleg

“Bij alle partijen leeft de overtuiging dat het zinvol is met elkaar te praten, de klokken gelijk te zetten over de ontwikkeling van de economie. Er zijn indicatoren die laten zien dat het goed gaat, maar er zijn ook risico’s. We hebben besproken hoe we op een verantwoorde manier met ontwikkelingen kunnen omgaan en proactief op die risico’s kunnen inspelen”. Dit zei minister Donner woensdagmiddag na afloop van het Voorjaarsoverleg in Den Haag.

Donner benadrukte dat het kabinet en de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties – de deelnemers aan het Voorjaarsoverleg – het eens zijn over de analyse dat de arbeidsparticipatie moet worden vergroot. “Daarbij gaat het vooral om behoud van banen, de uitbreiding van de arbeidsparticipatie en de re-integratie. Maar we hebben ook gesproken over doorwerken tot 65 jaar en werken ná die leeftijd”. Donner gaf aan dat bij het bespreken van de uitbreiding van het aantal deeltijdbanen uitdrukkelijk is gekeken naar de mogelijkheden voor kinderopvang.

Ook wat betreft de groei van het aantal mensen met een Wajonguitkering bleek tijdens het Voorjaarsoverleg dat alle partijen de zorgen van het kabinet daarover delen. “Bij iedereen is de wil en de bereidheid gebleken om samen te werken aan een oplossing”, aldus minister Donner.

Het kabinet heeft met de sociale partners afgesproken dat over een aantal onderwerpen de komende maanden verder zal worden gesproken: de koopkracht- en loonontwikkeling, langer doorwerken, de Wajong, de kinderopvang, de bestrijding van discriminatie en de uitzendbranche.

Minister Donner constateerde na afloop van het overleg dat onder de deelnemende organisaties een duidelijke wil aanwezig is om verantwoord om te gaan met ontwikkelingen in ons land. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we elkaar kunnen vinden, ondanks verschil in invalshoek”.