Commandowisseling bij Koninklijke Marechaussee

Luitenant-generaal Minze Beuving, Commandant Koninklijke Marechaussee, tevens gouverneur van de Residentie heeft na vier jaar zijn functies overgedragen aan luitenant-generaal Dick van Putten. Dat gebeurde vanmorgen op de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn in aanwezigheid van onder anderen de minister van Defensie, Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries.

Uiteraard werd dit gebeuren overschaduwd door de in Uruzgan gesneuvelde soldaat der eerste klasse Mark Schouwink, die later deze dag wordt gecremeerd, en de eerste luitenant Dennis van Uhm, van wie het afscheid morgen is. De commandowisseling begon daarom met een plechtig eerbetoon. Het trompetterkorps speelde de zogeheten ‘Nederlandse taptoe hymne’. De indringende klanken zorgden voor kippenvel bij de vele genodigden die de tonen staand, soms met tranen in de ogen, op zich lieten inwerken.

Beuving betitelde de periode direct na zijn aantreden bij de KMar, als een soort ontdekkingsreis waarvan de bestemming steeds duidelijker werd. De generaal gaf bij zijn aantreden begin 2004 een aantal doelstellingen aan, zoals de positie van de KMar binnen Defensie beter te verankeren en een uitstekende aansluiting binnen de politie in Nederland te creëren.

Daarnaast wilde hij de professionaliteit in de taakuitvoering versterken, een ander type leiderschap ontwikkelen, de externe oriëntatie verbeteren en een transparante bedrijfscultuur scheppen. “Ik meen te mogen stellen dat deze doelstellingen leidend zijn geweest in de afgelopen jaren. Algemeen kan men zeggen dat de KMar weer zijn militaire roots heeft gevonden waardoor onze mensen beter voorbereid op uitzending zijn gegaan”, aldus de scheidend commandant. Beuving stipte niet alleen de hoogte- maar ook de dieptepunten aan: het overlijden van Jeroen Severs in Irak en de Schipholbrand, waarbij asielzoekers omkwamen.

Van Putten die de afgelopen jaren zelf de regie voerde over kwesties op het gebied van de cultuur, van leiderschap en integriteit acht deze ontwikkelingen van belang. “Ik zal ze persoonlijk blijven begeleiden. Uiteraard zal onze ‘zero tolerance’ aanpak van bewezen niet-integer handelen worden voortgezet.”

Meer over deze commandowisseling in Defensiekrant nummer 16.