Heemskerk lanceert Afrika-Forum over ondernemerschap

Staatssecretaris Heemskerk heeft donderdag 24 april 2008 tijdens de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in Accra een Afrika-Forum gelanceerd. Het forum is onderdeel van UNCTAD en gaat zich in de toekomst bezig houden met de ondersteuning van ondernemerschap in Afrika.

Het midden- en kleinbedrijf zorgt in Afrika voor vijftig procent van de werkgelegenheid en vormt negentig procent van het bedrijfsleven. Heemskerk benadrukte in Accra dat het midden- en kleinbedrijf daarom cruciaal is voor de economische ontwikkeling van Afrika. 'Ondersteuning van het MKB ondersteunt uiteindelijk de handel en investeringen. Het zorgt ook voor meer sociale samenhang en mogelijkheden om nog meer te profiteren van de kansen van open grenzen,' aldus Heemskerk.

Basisingrediënten

Eerder op de dag benadrukte de staatssecretaris tijdens een discussie over het belang van kennis en innovatie dat handel een belangrijk middel is voor de ontwikkeling van Afrika. 'Kennis en innovatie zijn de basisingrediënten voor duurzame economische en sociale ontwikkeling. Internationale handel zorgt ervoor dat deze technologische kennis verder wordt ontwikkeld en verspreid zodat ook ontwikkelingslanden hier toegang tot hebben. Westerse bedrijven kunnen hier een cruciale rol bij spelen.'

De staatssecretaris benadrukte daarbij dat hij samen met minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) het Nederlandse bedrijfsleven ondersteunt om met opkomende markten handelsrelaties aan te gaan en investeringen te vergroten.

Tijdens de discussie sprak als speciale gast ook Prinses Haha Chkri Sirindhorn (Thailand). Zij benadrukte dat UNCTAD ontwikkelingslanden bij moet staan bij het gebruik van ICT door de aanleg van infrastructuur te ondersteunen en de samenwerking tussen landen op dit gebied te verbeteren.