Verbodsgebieden oppervlaktewater bruinrot uitgebreid

Het oppervlaktewater in Nederland wordt sinds 1996 jaarlijks bemonsterd en getoetst op bruinrot. Aan de hand van de uitslagen van de watermonsters worden de verbodsgebieden voor het nieuwe seizoen vastgesteld. Binnen de gebieden is het gebruik van oppervlaktewater voor de teelt van aardappelen en tomaten verboden. Het onderzoek naar de aanwezigheid van bruinrot heeft geleid tot één nieuw en een aantal uitbreidingen van de verbodsgebieden.

De uitbreiding heeft betrekking op de volgende gebieden:

  • Workum en Nieuwe Pekela (Friesland/Groningen)
  • Gebied rond de Schermer/Beemster en Langedijk (Noord-Holland)

Tevens is er een nieuw gebied aangewezen:

  • Gebied rond Kampen (Overijssel)

In de Regeling bruin- en ringrot zijn o.a. regels vastgesteld voor het omgaan met besmettingen van bruinrot. Omdat bruinrot gemakkelijk met water kan worden verspreid, is voor het gebruik van oppervlaktewater voor de teelt van aardappelen en tomaten een aantal regels gesteld. In de regeling staan ook de gebieden genoemd waarbinnen het gebruik van oppervlaktewater geheel is verboden voor of bij de teelt van aardappel, tomaat, aubergine, raketbladige nachtschade, geranium (Pelargonium zonale) en postelein.

Op de bijgevoegde kaart (zie bijlage) staan alle verbodsgebieden weergegeven. Voor informatie over de exacte ligging van de verbodsgebieden kunt u contact opnemen met de Plantenziektenkundige Dienst: tel nr 0317 - 49 66 47

Bijlagen