Financiële effecten in beeld

Met de indicatieve ZZP-prijzen van de Nederlandse Zorgauthoriteit (NZa) kunnen de instellingen al vanaf juni 2007 berekenen wat het financiële effect is van de invoering van de zorgzwaartebekostiging. De prijzen worden periodiek getoetst en in 2008 eventueel opnieuw aangepast door de NZa.

Zorgzwaartebekostiging

Scoren combineren met ZZP-tarieven

Door het scoren van de zorgzwaarte en de controle door het CIZ zijn de zorginstellingen ook al op de hoogte van de zorgzwaarte van hun cliënten. Gecombineerd met de ZZP-tarieven krijgen de instellingen een duidelijk financieel beeld van de invoering van zorgzwaartebekostiging.

Prijsaanpassingen na productieopgaven

In december 2007 heeft de NZa de prijzen voor het eerst geactualiseerd en aangepast aan de gewijzigde pakketomschrijvingen. Op basis van de eerste ronde productieopgaven 2008 zal de NZa in mei 2008 de prijzen opnieuw aanpassen. Dat gebeurt nog een keer in september en november 2008 na de tweede en derde ronde productieafspraken voor 2008. De verwachting is dat de aanpassingen in september en november gering zullen zijn. Elke zorginstelling heeft in mei dus al een goed inzicht in de financiële gevolgen van de invoering van de zorgzwaartebekostiging.

Herverdeling gaat geleidelijk

De herverdeling van de beschikbare financiële middelen zal geleidelijk plaatsvinden door middel van een zogenaamd herallocatietraject. Het eventuele verschil tussen het huidige instellingsbudget en het ‘nieuwe’ ZZP-budget wordt vanaf 2009 stapsgewijs op- of afgebouwd. In 2008 zal de NZa zal per instelling na elke ronde productieafspraken de verwachte herallocatie bekend maken. De definitieve vaststelling volgt in december. Bij zorgaanbieders waar sprake is van grote verschillen tussen het toekomstige ZZP-budget en het huidige budget start de Nza al in mei met een onderzoek naar de oorzaken daarvan. De NZa informeerde alle zorgaanbieders en zorgkantoren op 17 maart 2008 over de te nemen stappen voor de invoering van de zorgzwaartebekostiging.