Antwoorden op kamervragen van Timmer en Bouwmeester over het aangekondigd rookverbod in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2845479

9 mei 2008

Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. J.P.H. Donner, op de vragen van de Kamerleden Timmer en Bouwmeester (beiden PvdA) over het aangekondigd rookverbod in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het artikel over de rookbeperking het rookverbod dat het Medisch Spectrum Twente voornemens is in te voeren per 1 juli a.s.? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Kan een werkgever, in dit geval MST, boetes opleggen/sancties doorvoeren bij het overtreden van interne regels die buiten de Tabakswet vallen? Zo neen, want bent u dan voornemens te doen?

Antwoord 2
Een werkgever kan interne regels voor op het werk stellen die verder gaan dan de Tabakswet voorschrijft. Een werkgever kan aan die interne regels boetes verbinden. De werkgever zal hierbij echter rekening moeten houden met de voorschriften die zijn verbonden aan het zogenaamde boetebeding in het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:650). Dit betekent ondermeer dat het boetesysteem moet uitmaken van de arbeidsovereenkomst.

Vraag 3
Hoever mag een werkgever gaan bij het instellen van een rookverbod en het opleggen van boetes? Waar ligt de grens tussen ‘werk- en privé domein’?

Antwoord 3
Zie het antwoord op vraag 2.

Vraag 4
Hoe staat het met het overleg tussen de OR en de werkgever, in het kader van de arbeidsomstandighedenwetgeving, in deze kwestie?

Antwoord 4
Dit is aan de werkgever en diens werknemers. Zij bepalen gezamenlijk de agenda voor het bedrijfsoverleg en geven daarmee uitvoering aan de Wet op de Ondernemingsraden.

1) De Twentsche Courant, 21 maart 2008: “MST: straf voor roken – Medisch Spectrum voert een drastische rookbeperking in”