EU Jeugdraad 22 mei 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DJenG/AJG-2847530

9 mei 2008

Hierbij bied ik u mijn annotaties aan bij de agenda van de Onderwijs, Jeugd en Cultuurraad (OJC), onderdeel Jeugd, van 22 mei 2008 in Brussel. De agenda van de OJC Raad is tijdens het schrijven van deze annotatie nog niet definitief vastgesteld. Voor het jeugdgedeelte staat er waarschijnlijk één punt op de agenda.

Resolutie over participatie van jongeren met minder kansen

In de Raadsresolutie wordt benadrukt dat jongeren met minder kansen (door omstandigheden zoals een lage sociaal economische status of migrantenachtergrond) specifieke aandacht moeten krijgen in een vroeg stadium om in de samenleving te kunnen integreren. De lidstaten en de Commissie worden in de resolutie uitgenodigd om bij de implementatie van de Lissabonstrategie en het Jeugdpact de hoogste prioriteit te leggen bij de meest kwetsbare jongeren, maar ook om met nieuwe vormen van participatie te komen, bijvoorbeeld door hun toegang tot informatie te verbeteren. Ook wordt opgeroepen om samen te werken met de nationale jeugdraden en het Europees jeugdforum om de structurele dialoog aan te gaan met jongeren met minder kansen en om goede voorbeelden uit te wisselen. Voor jongeren met minder kansen zouden ook maatregelen genomen moeten worden om hen aan het werk te helpen. Tenslotte worden de lidstaten in het algemeen opgeroepen om met behulp van een sectoroverschrijdende aanpak nationale strategieën te ontwerpen om deze jongeren meer bij de samenleving te betrekken. Meer specifiek worden de lidstaten gevraagd om een gezonde levensstijl onder jongeren te bevorderen en om dit doel in hun gezondheidsstrategieën op te nemen met daarin specifieke aandacht voor jongeren met minder kansen.

De Raad zal de resolutie aannemen na een gedachtewisseling. Nederland kan met de resolutie akkoord gaan. De voorgestelde activiteiten sluiten goed aan op het lopende Nederlandse beleid. In het beleidsprogramma ‘Alle kansen voor alle kinderen’ is een belangrijke rol weggelegd voor jongerenparticipatie, voor een sluitende aanpak van school naar werk, een gezonde jeugdcultuur, en voor diversiteit in het jeugdbeleid.

Tenslotte wil ik u er graag op wijzen dat, zoals te doen gebruikelijk, over de definitieve standpuntbepaling van Nederland in de OJC-Raad nog afstemming in de ministerraad zal plaatsvinden.

De Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet