Heemskerk maakt afspraken met bedrijfsleven over het .nl-domein

De uitgifte en registratie van .nl-domeinnamen moet onder alle omstandigheden aan Nederland verbonden blijven. Dat schrijft staatssecretaris Heemskerk op 7 mei 2008 aan de Tweede Kamer.

Heemskerk en de Stichting Internetdomeinregistratie Nederland (SIDN) maken daarover binnenkort afspraken in een convenant.

De huidige 2.8 miljoen geregistreerde .nl-domeinnamen spelen volgens Heemskerk een cruciale rol in het economisch en maatschappelijk verkeer in Nederland. Continuïteit en stabiliteit van het .nl-domein is dan ook belangrijk. 'Domeinnamen maken het mogelijk dat consumenten, bedrijven, instellingen en de overheid kunnen internetten, e-mailen, communiceren en zakendoen via het web. In Nederland behoren meer dan 80% van de gebruikte domeinnamen tot het .nl-domein. Onderbreking van het .nl-domein zou dan ook grote economische en maatschappelijke schade tot gevolg kunnen hebben', aldus Heemskerk.

In Nederland worden .nl domeinnamen uitgegeven door de onafhankelijke stichting SIDN (www.sidn.nl). Zelfregulering staat aan de basis van de explosieve groei van het internet, en heeft in Nederland ook geleid tot een grote toename van het gebruik van domeinnamen; het .nl-domein is inmiddels uitgegroeid tot het vierde grootste landendomein ter wereld. Het convenant dat Heemskerk en SIDN binnenkort sluiten bevestigt het principe van zelfregulering door SIDN. Door het convenant worden verder de continuïteit en soevereiniteit van het .nl-domein vanwege de belangrijke publieke functie met meer waarborgen omkleed. Zo legt het convenant een aantal afspraken vast om het .nl-domein nu, in de toekomst en onder alle omstandigheden bereikbaar te houden en blijvend aan Nederland te verbinden. Het convenant is een uitvloeisel van een in 2005 ingezet traject om te komen tot nauwere samenwerking tussen EZ en SIDN.

Het convenant wordt naar verwachting medio juni door Heemskerk en SIDN ondertekend.