Kwartiermakers aangekomen in Tsjaad

De eerste vijfentwintig militairen van het Korps Mariniers zijn aangekomen in N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad. In dit Afrikaanse land gaan zij voor de Europese missie (EUFOR) deel uitmaken van een Iers bataljon. De rest van het zestig man tellende detachement vertrekt zondag 1 juni.

De actuele situatie in N’Djamena en berichten uit het inzetgebied aan de grens met Soedan bevestigen het beeld van eerdere verkenningen. Het is betrekkelijk rustig in de hoofdstad, terwijl vluchtelingen uit de Darfur-regio en ontheemden in het oosten van het land hulp en bescherming nodig hebben.

Detachementscommandant majoor Tjarko Leungen en een aantal stafleden zijn vooruit gereisd om kwartier te maken. De komende dagen reizen zij door naar de omgeving Goz Beida. Daar nadert de opbouw van het Ierse kamp zijn voltooiing. Ook de Nederlandse mariniers worden hier gelegerd. Hun taak zal bestaan uit het uitvoeren van verkenningen.

Leungen: “Wij zijn prima opgevangen door onze Ierse collega’s. De meeste van onze voertuigen zijn al ter plaatse. De komende dagen worden de overige goederen aangevoerd. Hopelijk hebben we alles op de rit als de rest van ons detachement aankomt.'