Persconferentie na de ministerraad, 23 mei 2008

Minister-president Balkenende ging tijdens de persconferentie na de ministerraad in op de verantwoordingsdag en het rapport van de commissie-Everding. Ook blikte hij terug op zijn bezoek aan Suriname en de top EU- en LAC-landen in Lima.

Minister-president Balkenende:

Goedemiddag. U weet dat wij de ministerraad doorgaans beginnen met aandacht te besteden aan de zaken van buitenlands beleid. Dat hebben we vandaag ook weer gedaan.

En ik heb eerst stilgestaan samen met minister Verhagen bij ons bezoek aan Suriname en daarna aan Peru. Ik was in Suriname in 2005 in het kader van de 30-jarige onafhankelijkheid. En ik ben opnieuw bij president Venetiaan geweest. Dat was natuurlijk ook het belangrijkste deel van het bezoek. We hebben uitgebreid met elkaar stil gestaan bij zaken op het gebied van de drugssmokkel, de 100%-controles, de ontwikkelingen in Suriname zelf, luchtvaarttarieven, de regionale ontwikkelingen in relatie met de buurlanden, de toetreding van Suriname tot het Internationaal Strafhof.

Ik heb vandaag nog eens gezegd dat er tal van zaken aan de orde zijn geweest die betrekking hebben op het werkterrein van diverse bewindslieden. Ik heb ook aangegeven welke onderwerpen nader zullen worden besproken. Er is een hele waslijst aan onderwerpen die aan de orde zullen worden gesteld met de verschillende bewindslieden en dat zal zijn vervolg krijgen.

Ik heb met president Venetiaan ook afgesproken dat wij over enige tijd zullen spreken over de vraag hoe de implementatie gaat van al deze afspraken.

Dan het tweede punt, dat was de top die plaatsvond in Peru. Er was een afspraak - en dat gebeurt om de zoveel tijd - dat de Latijns-Amerikaanse landen en de Europese landen elkaar treffen. Deze keer waren twee thema's die op de voorgrond stonden: sociale cohesie en duurzaamheid. Ik heb zelf een sessie voorgezeten die ging over het onderwerp duurzaamheid. En daarna was dan de plenaire terugkoppeling.

En voor het overige heb ik natuurlijk de nodige bilaterale contacten gehad. Ik heb gesproken met de presidenten van Mexico, Chili, Colombia, Ecuador en Argentinië. Ik denk dat het een goede bijeenkomst is geweest omdat ook hier nadrukkelijk werd gezegd dat volgend jaar in Kopenhagen de follow up zal plaatsvinden van Bali. En het is noodzakelijk dat we daar harde afspraken maken op het gebied van de klimaatverandering.

Ik heb verder kunnen constateren dat in nogal wat landen grote waardering was voor Nederlandse activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Ook het werk dat wordt gedaan door medefinancieringsorganisaties, dat wordt zeer gewaardeerd. En ook de activiteiten die wij aan de dag leggen op het gebied van mensenrechten en milieu. Dat waren de onderwerpen die aan de orde kwamen bij het blok buitenlands beleid.

Dan hebben we teruggeblikt op het verantwoordingsdebat van gisteren. Het ging eigenlijk om een debat dat weer wat anders was dan de andere jaren. Er was nu een verantwoordingsbrief van de kant van het kabinet. En de verantwoordingsstukken waren deels vernieuwd. Verder hebben we gezien dat het debat een politieke tour de horizon heeft opgeleverd waarbij het kabinet heeft toegelicht op welke wijze het werkt aan een solide basis voor ons land.

Het kabinet wil de blik op de toekomst richten, maar ook leren van het verleden. En in die zin kunnen we zeggen dat gisteren in gezamenlijkheid is geconcludeerd dat de verantwoordingsdag een meerwaarde heeft in de begrotingscyclus, maar ik wacht nog wel af wat de Kamer zal doen aan dit fenomeen en hoe men ook volgend jaar hiermee om zou willen gaan.

Dan hebben we de nodige andere zaken aan de orde gehad. In de eerste plaats het stimuleren van de arbeidsparticipatie. U weet, dat is een van de doelstellingen van het kabinetsbeleid om mensen die wat moeilijker aan de slag komen te ondersteunen. En vandaar hebben we vandaag ingestemd met een wetsvoorstel waardoor werkgevers loonkostensubsidie krijgen als ze arbeidsongeschikte werknemers in dienst nemen of iemand die langdurig werkloos is geweest.

En daarnaast komen er participatiebanen voor mensen die nog moeilijker aan het werk kunnen komen. En hiermee kunnen zij dan een eerste stap zetten op weg naar regulier werk. Met deze maatregelen geeft dit kabinet deze mensen een duwtje in de rug. De werkgevers worden gestimuleerd om mensen aan te nemen die lange tijd langs de kant staan. En een baan betekent dat zij weer meedoen aan de samenleving en dat zij er financieel op vooruitgaan en meer perspectief krijgen.

Iets van een andere orde, de commissie-Elverding. Het rapport is gepresenteerd. Doel is te komen tot snellere procedures in Nederland. En vandaag heeft het kabinet besloten de aanbeveling van de commissie-Elverding over te nemen en snel tot actie over te gaan. Over drie maanden zullen we een concreet actieplan presenteren en daarin zal duidelijk worden dat de adviezen van de commissie structureel worden verankerd en het plan zal tevens ingaan op concrete acties voor de korte termijn. Uitgangspunt is de knelpunten weg te nemen, procedures te stroomlijnen en de vergunningverlening te vereenvoudigen. En hiermee moet het mogelijk zijn besluitvormingsprocessen over infrastructuur te halveren. Er zal ook worden gewerkt aan een wijziging en aanpassing van de spoedwet wegverbreding, ook om daarmee aan te geven dat we op korte termijn de nodige zaken willen veranderen.

Wat betreft de geschrapte regel van de week, dat gaat over de vereenvoudiging van wetgeving voor oorlogsgetroffenen. De uitvoering van de uitkeringen en pensioenen van deze groep worden eenvoudiger en voor deze specifieke groep is dat een duidelijke vermindering van regels.

Dit waren enkele van de onderwerpen die vandaag aan de orde zijn geweest.