Meer allochtone studenten in het hoger onderwijs

Minister Plasterk trekt de komende jaren een flink bedrag uit om de studieresultaten van niet-westerse allochtonen aan vijf grote hbo-instellingen in de Randstad te verbeteren en vroegtijdige uitval tegen te gaan. Het gaat om 4 miljoen euro in 2008, oplopend tot 17 miljoen euro in 2011.

De minister heeft hierover afspraken gemaakt met de Haagse Hogeschool, Hogeschool INHOLLAND, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam. Het bedrag vloeit voort uit de strategische agenda voor het hoger onderwijs-, onderzoek- en wetenschapsbeleid. De hogescholen zullen het geld onder meer besteden aan betere voorlichting en begeleiding van allochtone studenten in spé.

De afgelopen tien jaar is het aantal niet-westerse allochtone studenten flink toegenomen. Vooral in het hbo is een behoorlijke groei zichtbaar. Ondanks deze positieve ontwikkeling blijkt het studiesucces van allochtone studenten nog steeds lager dan dat van autochtone studenten: het rendement is bijna 20% lager in de eerste groep. Bovendien is de uitval bij deze groep zo’n 5 tot 10% hoger dan bij hun autochtone mede-studenten.

Het convenant is gesloten op basis van prestatieafspraken. Over drie jaar wordt de balans opgemaakt.