Accountants onder toezicht

Op 1 oktober treedt de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) in werking. Deze wet introduceert onafhankelijk publiek toezicht op accountants die wettelijke controles uitvoeren.

De Wta heeft tot doel dat het publiek kan blijven vertrouwen op door accountants afgegeven accountantsverklaringen. Een accountantsverklaring is vaak de enige houvast voor de gebruikers van financiële verantwoordings informatie die afkomstig is van bedrijven en andere organisaties. De vakbekwaamheid en onafhankelijkheid van de individuele accountant dienen daarom buiten twijfel te staan. Ook zal een accountantsorganisatie haar onafhankelijkheid aan moeten kunnen tonen en zal zij dienen te beschikken over een goed werkend systeem van kwaliteitsbeheersing.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal als onafhankelijke publieke toezichthouder toezien op accountantsorganisaties. Zonodig zal de AFM de accountantsorganisaties of accountants (laten) aanspreken op hun gedragingen. In het systeem van kwaliteitsbeheersing en -bewaking wordt optimaal gebruik gemaakt van de inbreng van de bestaande beroepsorganisaties het NIVRA en de NOvAA. Zij houden de primaire verantwoordelijkheid voor het accountantsberoep.