Antwoorden op kamervragen over de aanpak van fietsdiefstal door middel van moedersleutels

Antwoorden op kamervragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de aanpak van fietsdiefstal door middel van moedersleutels. (Ingezonden 18 juni 2008)

1. Vraag
Kent u het bericht “Dure fietssloten met loper gekraakt”? 1)

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Herkent u de geschetste situatie, dat er een toename is in het aantal fietsdiefstallen met behulp van moedersleutels?

3. Vraag
Is bekend hoe groot de totale omvang is van het verschijnsel? Bedreigt het de verdere afname van fietsdiefstal conform het coalitieakkoord?

3. Antwoord
De exacte omvang van het aantal fietsdiefstallen waarbij gebruik gemaakt wordt van zogenaamde “moedersleutels” (ongeslepen sleutels) is niet bekend. De omvang wordt beperkt door het feit dat, waar het gaat om sloten met het ART keurmerk, alleen bij bepaalde sloten het risico bestaat dat ze met de betreffende “moedersleutels” te openen zijn. Dat er gebruik is gemaakt van een “moedersleutel” blijkt pas wanneer gestolen fietsen teruggevonden worden of verdachten worden aangehouden. Vaak zijn er geen of weinig aangrijpingspunten voor opsporing, waardoor het gebruik van een “moedersleutel” niet is vast te stellen. Hoewel de signalen uit de politiekorpsen en in de media nog niet wijzen op een dusdanige landelijke ontwikkeling dat de doelstelling van het kabinet voor 2010 onder druk komt te staan, zijn ze voor mij aanleiding geweest om bij de politiekorpsen navraag te doen naar de omvang van deze ontwikkeling.

4. Vraag
Bent u bereid bij gemeenten en politie aan te dringen op extra voorlichting aan het publiek over het goed op slot zetten van de fiets (met twee sloten en aan een vast object) en op extra controles op fietsdiefstal en verkoop van gestolen fietsen, in het bijzonder in plaatsen waar groepen dieven met moedersleutels actief zijn?

4. Antwoord
Onder andere in de landelijke publiekscampagne wordt de nodige aandacht besteed aan voorlichting aan het publiek over het goed op slot zetten van de fiets. Ook door verschillende betrokken partijen wordt via websites en andere middelen de nodige voorlichting gegeven over het belang van het goed op slot zetten van de fiets met twee sloten en aan een vast object. Controles op fietsdiefstal en verkoop van gestolen fietsen door politie en gemeenten maken deel uit van de aanpak van fietsdiefstal waarover ik onlangs een convenant met alle betrokken partijen heb getekend. Politie en andere betrokken partijen zijn op de hoogte van de ontwikkeling van fietsdiefstallen waarbij “moedersleutels” gebruikt worden en zijn alert. De aanhoudingen waarover ook in de media bericht wordt wijzen daar ook op. De politie wordt gevraagd om met toezicht en voorlichting aandacht te geven aan de ontwikkeling van diefstallen met “moedersleutels” wanneer uit de eerder genoemde navraag bij de politiekorpsen blijkt dat daar reden voor is.

5. Vraag
Vindt een deel van de diefstal plaats met moedersleutels, die door de vakhandel zijn doorverkocht aan particulieren? Zo ja, is deze verkoop wettelijk toegestaan? Zo ja, bent u bereid deze verkoop in de toekomst onmogelijk te maken?

5. Antwoord
De betreffende “moedersleutels” (ongeslepen sleutels) zijn op veel plekken en in grote aantallen aanwezig. Overigens meer bij bedrijven die zich toeleggen op de verkoop en reparatie van hang en sluitwerk en bedrijven die zich toeleggen op reparatie van schoenen en het vervaardigen van kopieën van sleutels dan bij de fietsenhandel. Ze vormen als het ware de grondstof voor het vervaardigen van kopieën van sleutels met een slijpmachine en zijn dus niet bedoeld voor verkoop aan particulieren. Dit neemt niet weg dat dit wel kan gebeuren en dat een verkochte moedersleutel gebruikt wordt voor diefstal. Een wettelijke belemmering voor verkoop van “moedersleutels” bestaat niet en is gezien het feit dat deze in grote aantallen aanwezig zijn in vele bedrijven en winkels ook niet realistisch. Ik vind het van belang om te voorkomen dat sloten met een ongeslepen sleutel te openen zijn. Daar wordt nu bij de keuring van sloten door de Stichting ART op gelet. De sloten met het ART keurmerk die op dit moment gefabriceerd worden zijn ook niet op deze wijze te openen.

6. Vraag
Bent u bereid bij de rijwielhandel aan te dringen op een ander, minder diefstalgevoelige wijze van distributie van vervangende sleutels, zodat moedersleutels niet meer ontvreemd of verkocht kunnen worden?

6. Antwoord
Distributie van vervangende sleutels vindt doorgaans plaats op aanvraag en via de fabrikant van het slot. De fietsenhandel hoeft daarvoor niet in het bezit te zijn van “moedersleutels”. Ik ben bereid om bij de fietsenhandel (BOVAG en RAI vereniging) aan te dringen op het zoveel mogelijk beperken van de aanwezigheid van “moedersleutels”.

7. Vraag
Is het waar dat vooral fietsen met een aantal specifieke typen sloten het doelwit zijn van diefstal met moedersleutels? Zo ja, heeft u een duidelijk beeld van het aantal kwetsbare sloten dat in gebruik is en van het aantal keren dat deze zwakte gebruikt wordt bij het stelen van een fiets?

7. Antwoord
Waar het sloten met een ART keurmerk betreft gaat het inderdaad om een aantal typen sloten. Het betreft sloten die op dit moment niet meer gemaakt worden. In de afgelopen jaren zijn ze echter wel in grote hoeveelheden geproduceerd en verkocht. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar het gaat om meerdere miljoenen. Zoals ook bij vraag 2 aangegeven is de exacte omvang van het aantal fietsdiefstallen waarbij gebruik gemaakt wordt van “moedersleutels” niet bekend.

8. Vraag
Is voor fietseigenaren goed na te gaan of hun slot ook kwetsbaar is voor deze nieuwe vorm van diefstal?

8. Antwoord
De typen sloten met ART keurmerk die het risico lopen om met een “moedersleutel” geopend te worden en welke sloten dit zijn, zijn te vinden op de website www.goedopslot.nl (Stichting ART) en op de websites van de betreffende fabrikanten.

9. Vraag
Bent u bereid met de betreffende slotenfabrikanten in overleg te treden en bij hen aan te dringen op betere voorlichting naar hun klanten en indien van toepassing een 100% vergoeding bij vervanging van een bewezen ondeugdelijk slot?

9. Antwoord
Ik ben bereid om in de landelijke stuurgroep fietsdiefstal, waarin betrokken partijen vertegenwoordigd zijn, het belang van goede voorlichting en de wenselijkheid van een vergoeding nogmaals onder de aandacht te brengen. Overigens is daar al wel het nodige in gedaan. Aan het feit dat het risico bestaat dat bepaalde typen sloten met een “moedersleutel” geopend kunnen worden is door de betreffende fabrikanten via hun websites, advertenties en persberichten bekendheid gegeven. Ook op andere websites als die van de stichting ART en de fietsersbond is deze informatie te vinden en wordt bovendien gewezen op het belang van het gebruiken van een tweede slot. Bezitters van de betreffende sloten van ABUS kunnen al gratis via de fabrikant een ander slot krijgen. Bezitters van de betreffende AXA sloten kunnen met 50% korting van de fabrikant een ketting of kabelslot als tweede slot aanschaffen.

1) Algemeen Dagblad, 9 juni 2008