Scholen en gemeenten gaan voor 40% minder schooluitvallers

De regio Eem en Vallei (Amersfoort e.o.) gaat het aantal nieuwe schooluitvallers de komende vier jaar met 40% verminderen. Dat spreekt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt vandaag af met gemeenten en onderwijsinstellingen uit die regio.

De afspraak met Eem en Vallei is de laatste in een lange reeks. Het is voor het eerst dat gemeenten en onderwijsinstellingen uit álle 39 RMC-regio’s (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) de gezamenlijke ambitie hebben onderschreven om het aantal nieuwe voortijdig schooluitvallers de komende vier jaar met 40% te verminderen. De afspraken met scholen en gemeenten moeten leiden tot het behalen van de landelijke doelstelling: maximaal 35.000 nieuwe voortijdig schooluitvallers in 2012. Een halvering ten opzichte van 2002.

“Het aantal schooluitvallers moet omlaag. Dat is topprioriteit. Ik ben dan ook erg blij dat scholen en gemeenten die ambitie met ons willen waarmaken. Het is een forse klus die we samen moeten klaren, maar dat zijn we aan deze jongeren verplicht”, aldus Van Bijsterveldt.

Regionale inzet
De aanpak van schooluitval vraagt om een regionale aanpak. Kern van de afspraken met gemeenten en onderwijsinstellingen is om het aantal nieuwe voortijdig schooluitvallers in vier jaar met 40% te laten afnemen. Per schooluitvaller minder ontvangt de school een bedrag van euro 2.000. Gemeenten en scholen kunnen kiezen uit een ‘menulijst’ met daarin verschillende maatregelen die zij op lokaal niveau kunnen inzetten om schooluitval van jongeren te voorkomen. Ook in de regio Eem en Vallei is men enthousiast over de afspraken: “Amersfoort kan door dit nieuwe convenant met het Rijk extra inzetten op het voorkomen van voortijdig schooluitval. Het geeft ons de kans onze inzet te verbreden en verdiepen. Zo kunnen we op allerlei manieren verder om leerlingen zoveel als mogelijk op school te houden en te begeleiden”, aldus de Amersfoortse wethouder Eerdmans.

Schooluitval: voorkomen is beter dan genezen
Dit kabinet kiest er bewust voor het accent te leggen bij het voorkómen van schooluitval. Daarom start binnenkort het zogenaamde ‘VM2’- experiment, waarbij de overgang van vmbo naar mbo voor kwetsbare leerlingen vertrouwder en makkelijker wordt. Ook wordt flink geïnvesteerd in de betere zorg voor risicoleerlingen op scholen, komt er een betere loopbaanbegeleiding om jongeren te helpen bij het maken van een goede studiekeuze en wordt het melden van verzuim voor scholen en gemeenten makkelijker door de introductie van één digitaal verzuimregister. In totaal is in deze kabinetsperiode 71 miljoen euro extra beschikbaar om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.