Uitreiking TechnoPartner Award

Staatssecretaris Heemskerk reikte 2 juli 2008 de Technopartner Award uit in Wassenaar.

Dames en heren,

  • Blij met deze grote opkomst (voetnoot: 200-220 deelnemers verwacht). Niet alleen technostarters en hun launching customer die hopen op deze award, maar ook belangstellenden uit de rest van de kenniswereld, banken, venture capital bedrijven, het bedrijfsleven en informele investeerders, de zogeheten business angels. U allemaal, dames en heren, zet zich al jaren, in samenwerking met Technopartner, in voor technostarters. U levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het verbeteren het startersklimaat in Nederland.
  • Je zult maar starter zijn en zeker weten dat jouw product, jouw vinding de toekomst heeft. Dan is er maar één ding waarnaar je op zoek bent. Die eerste klant, dat eerste bedrijf dat in jou gelooft en met je in zee durft. Gelukkig zijn die succesvolle combinaties er. Daarom doet het mij dan ook veel plezier om hier straks, namens namens Minister Van der Hoeven, de TechnoPartner award te mogen uitreiken. De prijs voor het meest succesvolle duo van technostarter en launching customer. En met nog 9 andere, uitstekende finalisten-duo's zal het weer een spannende uitreiking worden.
  • Maar voor het zover is, wil ik nog even het belang van deze technostarters onder de aandacht brengen. U weet het ongetwijfeld, maar technostarters zijn ondernemers die op het snijvlak van wetenschap en bedrijfsleven opereren. Juist zij brengen nieuwe technologieën tot commerciële wasdom in nieuwe ondernemingen. Ze zijn een bron van creatieve vernieuwing en daarmee van grote betekenis voor de groei van onze toekomstige arbeidsproductiviteit en werkgelegenheid.
  • Toen het TechnoPartner programma begon in 2004, waren er in NL in vergelijking met het buitenland weinig technostarters. Jammer genoeg bleef ook veel kennis op de plank bij universiteiten liggen, omdat er nog onvoldoende infrastructuur en prikkels waren om die kennis te vermarkten. Deze kennis werd niet (voldoende) benut ten behoeve van bestaand en nieuw bedrijfsleven. (voetnoot hier is het SKE programma op gericht) Bovendien was het moeilijk om in de (vroege) ontwikkelingsfase risicokapitaal te verkrijgen. De verhouding tussen risico en rendement was niet interessant genoeg voor de reguliere financiers om te investeren in technostarters (voetnoot: hier zijn de Seed regeling en het TechnoPartner Label op gericht).
  • Voor die knelpunten hebben wij (EZ) samen met OCW via TechnoPartner een oplossing willen bieden. Met als doel: van Nederland een land maken waar het heel gewoon is dat onderzoekers en studenten een eigen bedrijf beginnen. Waar het vanzelfsprekend is dat kennisinstellingen en bedrijven zulke starters stimuleren en ondersteunen. En waar durfkapitalisten het normaal en rendabel vinden om in technostarters te investeren.
  • Waar staan we nu? Op dit moment is een landelijk dekkend netwerk van SKE-projecten, een soort business development centres (subsidieprogramma Kennisexploitatie) gerealiseerd. Dat zijn samenwerkingsverbanden van ondermeer kennisinstellingen, bedrijven en financiers die zich inzetten om bestaande kennis om te zetten in economische waarde en technostarters te ondersteunen bij het opzetten van een eigen bedrijf. Dat heeft intussen al ruim 320 technostarters opgeleverd. En ik verwacht dat dit aantal nog fors zal toenemen.
  • Voor een goede technostarter is Nederland al snel te klein. TechnoPartner helpt ze grens over door ondermeer bestaande netwerken aan elkaar te koppelen. Zo loopt er momenteel een pilot voor internationale co-incubatie tussen het SKE-netwerk (bestaat uit de verschillende gehonoreerde SKE projecten/samenwerkingsverbanden rond kennisinstellingen ) en de Chinese Yangpu Technology Business Incubator, waarvan de TU Delft de trekker is. Chinese en NL technostarters kunnen gebruik maken van de faciliteiten en netwerken van zowel SKE als Yangpu om zo ondernemersactiviteiten in elkaars landen te starten.

Dames en heren, hier blijft het niet bij.

  • In 2005 is de Seed-faciliteit gestart, om de onderkant van de risico-kapitaalmarkt te verbeteren en het aantal investeringen in technostarters in Nederland te laten groeien. Tot nu toe zijn 17 fondsen opgericht, met een totaal investeringsvermogen van 120 miljoen euro. Onlangs hebben deze fondsen hun 50e investering gedaan in een technostarter! (nu in totaal 25,5 mln euro geïnvesteerd).
  • Onderzoek van het onderzoeksbureau Tornado Insider laat zien dat het aantal investeringen van venture capitalbedrijven steeg van 50 in 2005 naar 108 deals vorig jaar. Het geïnvesteerde kapitaal groeide evenredig tot 376 miljoen euro. En op dit moment zijn we met 8% van de investeringen in Europa goed voor een vierde plek! TechnoPartner heeft dus duidelijk een positieve impact op de financieringsmogelijkheden voor technostarters.
  • Jaarlijks maken meer dan 100 starters gebruik van het TechnoPartner Label, de verruiming van de borgstellingsregeling specifiek voor technostarters. Vooral bij ABN Amro en de Rabobank zijn ze daarvoor aan het juiste adres. Ik mag eigenlijk geen reclame maken, maar ABN Amro heeft hiervoor meer dan 90 borgstelling-ambassadeurs en vijf techno-desks (Amsterdam, Delft, Enschede, Eindhoven en Groningen) ingezet om technostarters extra te ondersteunen.
  • Dat deze inspanningen vanuit TechnoPartner hun vruchten afwerpen, is recent nog duidelijk geworden. In de jaarlijkse Tech 25 van FEM Business, met briljante jonge techbedrijven die de wereld op zijn kop gaan zetten, zit een goede vertegenwoordiging van technostarters uit de pijplijn van onze SKE-projecten en Seed fondsen. (voetnoot: 7 van de 25 bedrijven hebben één of meerdere directe verbanden; investering vanuit seed fonds, ondersteuning vanuit SKE, verkrijging van TechnoPartner Label.) Twee van deze technostarters 'Virtual Proteins en Adjustables' ziet u straks ook in de Top-10 van de Technopartner Award terug.
  • We zijn dus absoluut op de goede weg! Maar voor de komende tijd zien we ook nog een paar grote uitdagingen. Want hoewel het aantal ondernemers de laatste jaren is toegenomen, is internationaal gezien het aantal Nederlanders dat betrokken is bij nieuwe ondernemersactiviteiten nog laag. Ook onze houding ten opzichte van ondernemerschap blijft achter bij andere (Europese) landen. Daarom zet dit kabinet in op een brede agenda om de ondernemerschapscultuur te bevorderen. Een belangrijk onderdeel daarvan is meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs. Dit jaar zijn in onder andere de eerste Centers of Entrepreneurship bij universiteiten en hogescholen opgericht.
  • Wat betreft financieringen door business angels worden er op dit moment (gefaciliteerd door EZ) regionale voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd om (techno)starters en business angels te informeren over de mogelijkheden hiervan. De grote uitdaging is vooral om onbenut potentieel aan kennis, ervaring en kapitaal van informal investors bij elkaar te brengen. Met als doel: een grotere boost geven zodat business angel financiering zich ontwikkelt tot een volwaardige financieringsmogelijkheid.
  • Ook ligt er ook een belangrijke uitdaging bij snelgroeiende bedrijven. Het aandeel snelgroeiers in Nederland ligt namelijk achter bij omringende landen als Verenigd Koninkrijk, Denemarken en ook de VS. Daarom zetten we nog dit jaar, in samenwerking met het Innovatieplatform, het programma 'groeiversneller' op voor ambitieuze ondernemers. Dit programma bestaat uit ondermeer intensieve begeleiding en coaching op strategie, organisatie/personeel, financiering, intellectueel eigendom, marketing en internationalisering. (voetnoot: de aanbestedingsprocedure loopt op dit moment, de gunning zal eind juli plaatsvinden)
  • Ik wil u ten slotte een kleine successtory niet onthouden. Dat van BackUpAgent BV. In 2002 hadden de 3 oprichters het briljante idee van een online backup service voor je computer. Om te zorgen dat je in geval van een computercrash niet alles kwijt bent, maar je bestanden keurig voor je bewaard worden. Ze hebben zo ongeveer alle hulpmiddelen gebruikt die hen als TechnoStarter ter beschikking stonden. En in maart vorig jaar stonden ze in de Red Herring Top 100 van innovatieve snelgroeiende bedrijven!

Dames en heren,

We staan met onze programma´s en initiatieven allemaal met de neus in dezelfde richting: technostarters laten uitgroeien tot mooie, succesvolle bedrijven. Aan het begin van die weg staat altijd één eerste klant, de launching customer. De klant die gelooft in de potentie van het bedrijf en die op het juiste moment de vinding of het prototype wil ondersteunen door de eerste klant te zijn. Vandaag belonen we deze mensen, die de moed en durf hadden dit te doen. We zetten dit soort duo's in het zonnetje. De jury heeft uit de inzendingen een selectie gemaakt en de top 10 samengesteld. Ik ben erg benieuwd naar de genomineerden; start de film!