Vijfhonderdste explosiefruiming op Noordzee

De mijnenjager Hr.Ms. Willemstad heeft vanmiddag het vijfhonderdste explosief onschadelijk gemaakt sinds de start van ´Beneficial Cooperation´. De Koninklijke Marine intensiveerde met deze operatie de explosievenruiming op de Noordzee. Aanleiding hiervoor was het dodelijke ongeval aan boord van een vissersschip uit Ouddorp op 6 april 2005. Bij dit ongeval verloren drie mensen hun leven door de explosie van een opgevist projectiel.

Sindsdien werken Defensie en vissers beter met elkaar samen om het gevaar van onontplofte explosieven tegen te gaan. Er zijn nieuwe methoden voor het melden van explosieven ontwikkeld door de verbeterde samenwerking tussen de kustwacht, de marine en de visserijvereniging. De Koninklijke Marine en de Belgische Zeemacht werken samen om de gevonden mijnen en bommen zo snel mogelijk te ruimen.

In de Noordzee bevinden zich nog vele onontplofte explosieven uit de twee wereldoorlogen. De Koninklijke Marine heeft 24 uur per dag mijnenjagers paraat om de zee veiliger te maken voor de scheepvaart.