Wijziging Gecombineerde Nomenclatuur EU

Met ingang van 1 januari 2007 worden de wijzigingen van de Gecombineerde Nomenclatuur (GN) van de EU van kracht. De GN is de Europese standaard van goederencodes die vermeld moeten worden in de aangifte bij bijvoorbeeld de invoer.

De Douane beoordeelt met de goederencode onder andere of het goede percentage aan belasting betaald wordt of dat handelspolitieke maatregelen gerespecteerd worden. De GN is gebaseerd op een internationale standaard, het Geharmoniseerd Systeem (GS), waarin de wereldwijd afgesproken goederen-indelingsregels worden weergegeven.

De wijzigingen in de Europese indelingsregels vloeien voort uit de grote vijfjaarlijkse wijziging van het Geharmoniseerde Systeem. Het GS wordt elke vijf jaar herzien om onder andere rekening te houden met de ontwikkeling van de technologie en wijzigingen in de structuur van de internationale handel.

Circa 80 hoofdstukken zijn in meer of mindere mate aangepast; de hoofdstukken 84 en 85 zijn het meest geherstructureerd om ze aan te passen aan de technologische vooruitgang. In de 2007-versie van de GN zijn ook de wijzigingen doorgevoerd die voortkomen uit de per 1 augustus 2006 gewijzigde spellingregels. In totaal zijn 1034 bestaande codenummers geschrapt en 917 nieuwe codenummers gecreëerd.

Om ondernemers in staat te stellen hun systemen op tijd aan te passen, biedt de website van de Douane een overzicht aan van de wijzigingen.