Kabinet geeft impuls aan waterinnovaties

In haar visie op het waterbeleid ‘Nederland veroveren op de toekomst’ heeft het kabinet het belang van innovaties benadrukt voor een succesvolle aanpak van de de maatschappelijke opgaven voor een duurzaam waterbeheer. Het kabinet heeft hieraan vrijdag 27 juni een impuls gegeven door de lancering van de Maatschappelijke innovatieagenda Water en de regeling voor de eerste tender van het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water.

Het innovatieproces van het waterbeheer is door de vernieuwing bij de rijksoverheid aan het veranderen. Bij de rijksoverheid ligt nadrukkelijk de taak om de maatschappelijke behoefte te definiëren en te prioriteren. De private sector neemt het initiatief bij het zoeken naar en de ontwikkeling van oplossingen. Deze samenwerking heeft vorm gekregen in de Stuurgroepen Watertechnologie en Deltatechnologie. Hierin werken overheden, kennisinstituten en bedrijfsleven samen aan innovaties voor een duurzaam waterbeheer.

In nauwe samenspraak met deze Stuurgroepen is de Maatschappelijke Innovatieagenda Water (MIA-W) opgesteld, als onderdeel van het kabinetsproject Nederland Ondernemend Innovatieland (NOI). Het thema Water is door het kabinet aangewezen als één van de prioritaire gebieden voor innovatie. Water is ook één van de thema’s van het Innovatieplatform. Voor uitvoering van de MIA-W tot 2013 is 40 miljoen euro beschikbaar.

De MIA-W koppelt de versterking van het Nederlandse ondernemerschap met de aanpak van de maatschappelijke wateropgave. Hierbij gelden vijf prioriteiten: versterking van de internationale marktpositie van de watersector, versterking van de kennisdoorstroming over de gehele innovatieketen, aanpak van een dreigend personeelstekort in de watersector, doorbreken van verkokering in de sector en aanpak van generieke belemmeringen.

Kansen voor innovatie zitten vooral in de transitie die nodig is vanwege de klimaatverandering, de toenemende druk op de (schaarse) ruimte en de Europese regelgeving zoals de Kaderrichtlijn Water.

In december 2007 heeft het kabinet reeds 75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor innovatieve maatregelen bij de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn is sinds 2000 formeel van kracht en zorgt er voor dat de lidstaten van de Europese Unie hun waterkwaliteit op orde brengen en houden.

Het innovatiegeld is nodig voor de aanpak van een aantal hardnekkige knelpunten zoals de onnatuurlijke inrichting van veel van onze wateren en verontreiniging van het water door diffuse bronnen (landbouw, verkeer en vervoer) en de afvalwaterketen.

Het geld dat voor de innovaties beschikbaar is wordt verdeeld via twee inschrijvingsprocedures. De ministerraad heeft op 27 juni ingestemd met de regeling voor de eerste inschrijving. Deze regeling wordt in juli gepubliceerd in de Staatscourant. Hierna kunnen initiatiefnemers plannen indienen. Projecten met de meeste innovatiekracht en beste kosten-batensaldo’s komen in aanmerking voor een financiële bijdrage. Komend najaar wordt bekend gemaakt welke innovatieve projecten een financiële bijdrage krijgen.