Cramer geeft gemeenten en provincies 35 miljoen euro voor klimaatplannen

Minister Cramer van Milieu stelt 35 miljoen euro beschikbaar voor klimaatinitiatieven bij gemeenten en provincies. Daarmee wil zij gemeenten en provincies stimuleren om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Het gaat zowel om de emissies waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn, als de emissies van anderen, waar gemeenten en provincies wel invloed op hebben. 31,5 Miljoen euro gaat naar gemeenten, de overige 3,5 miljoen naar de provincies. Het geld is voor personeel, onderzoek, communicatie en educatie. Dus niet voor investeringen in infrastructuur en dergelijke. De uitkering is een vervolg op de subsidieregeling Bestuursakkoord Nieuwe Stijl (BANS). Het geld wordt uitgekeerd via het Gemeentefonds en Provinciefonds waardoor de administratieve lasten worden beperkt.

In november 2007 sloot Cramer een Klimaatakkoord met gemeenten, waarin afspraken werden gemaakt over de klimaatplannen van gemeenten en de financiële ondersteuning door het rijk. In september volgt hoogstwaarschijnlijk het akkoord tussen provincies en Rijk.
In de klimaatakkoorden onderschrijven de andere overheden de klimaatdoelstellingen van het kabinet en geven zij aan wat zij gaan doen om die doelstellingen te halen. Het geeft aan dat het Rijk vastbesloten is lokale en regionale milieusparende initiatieven te blijven ondersteunen én op te starten. Aanvragen kunnen worden ingediend tot september 2009 bij SenterNovem.