IMF: Groei Nederlandse economie trekt stevig aan

Het Internationaal Monetair Fonds heeft de financieel-economische situatie in Nederland onder de loep genomen. Het IMF verwacht voor dit jaar een economische groei in Nederland van 2,6%, BBP en voor 2007 een groei van 2,8% BBP. Het IMF constateert dat het kabinet de afgelopen jaren het nodige heeft gedaan om de Nederlandse economie robuuster te maken.

De begrotingspositie is structureel verbeterd. Het IMF beveelt aan om dit en volgend jaar de overheidsfinanciën ten minste economisch neutraal te houden. Eventuele nieuwe meevallers moeten gebruikt worden om het begrotingsaldo te verbeteren, mede met het oog op de vergrijzing. Volgens het IMF heeft Nederland veel bereikt in de flexibilisering van de economie. Het IMF wijst daarbij op de nieuwe zorgverzekeringswet, de verminderde instroom in de arbeidsongeschiktheid, het financieel toezicht en de overheveling van de verantwoordelijkheid voor de bijstand naar gemeenten.

Aandachtspunten zijn de arbeidsparticipatie en de arbeidsproductiviteitsgroei. Niet weerstaande de gezonde staat van het financië le systeem merkt het IMF op dat huishoudens een hoge (hypotheek)schuld hebben.