Persuitnodiging presentatie onderzoek Commissie Mans

Op 10 juli presenteert de Commissie Mans (het Onderzoeksteam Herziening Handhavingsstelsel VROM-regelgeving), de resultaten van haar onderzoek naar de houdbaarheid én noodzakelijke aanpassingen van het bestaande stelsel van de handhaving en het toezicht op de naleving van VROM-regels op het vlak van milieu, bouwen en ruimte.

Commissie Mans presenteert onderzoek handhaving VROM-regels

De presentatie vindt plaats van 12.00 - 13.00 uurin Nieuwspoort, Frits van der Poelzaal,Lange Poten 10 in Den Haag.

Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Na een presentatie van haar bevindingen door commissievoorzitter Jan Mans zullen de ministers Cramer (VROM) en Hirsch Ballin (Justitie) een korte eerste reactie geven en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Minister Cramer heeft samen met minister Hirsch Ballin de onafhankelijke Commissie Mans op 11 februari 2008 ingesteld omdat zij constateerden dat het bestaande stelsel van handhaving en toezicht in zijn voegen kraakte. Zij vroegen de Commissie na te gaan of dat stelsel van de handhaving en het toezicht op de naleving van de VROM-regels op de langere termijn houdbaar is en welke aanpassingen nodig zijn voor efficiënte, effectieve en doelgerichte handhaving van de VROM-regels.

Zijn er alternatieven voor de huidige houtje-touwtje oplossingen bij handhaving in ketens zoals rond vuurwerk of asbest. Wat is nodig voor een goede afstemming tussen bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving zodat politie en OM kunnen doen waar ze primair voor zijn. Hoe kan geregeld worden dat bedrijven bijvoorbeeld in de chemie met één toezichthouder te maken hebben in plaats van met vijf. Hoe kan er voor bedrijven een gelijk speelveld en eenheid van handhaving worden bereikt. Kan samenwerking of bundeling van toezichthouders de naleving verbeteren. Op deze vragen heeft de commissie een antwoord gezocht.

De onafhankelijke Commissie Mans bestaat naast voorzitter Jan Mans uit prof dr F.C.M.A. Michels, (hoogleraar bestuursrecht) prof dr. Ko de Ridder (hoogleraar bestuurlijk toezicht) en de heer H. Jansen (oud-commissaris politie)