Van Bijsterveldt op grote hoogte in gesprek met prijswinnaars

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de profielwerkstukwedstrijd maatschappijleer 2008.

Deze prijs is voor de tweede keer georganiseerd door de vereniging van leraren maatschappijleer, in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De winnaars kregen een rondvlucht cadeau vanaf vliegveld Lelystad.

Tijdens de vlucht sprak Van Bijsterveldt met Lisette van de havo-leerlingen der Lee en Marjolein Schenkeveld van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft. Shirley van der Maarel, vwo-leerlinge aan het Dalton uit Voorburg, was afwezig vanwege een reis naar buitenland.

De centrale thema’s van de werkstukken waren integratie en religie. Het winnende havo werkstuk heeft als titel ”Integratie en inburgeren in Nederland: een weg van vallen en opstaan”. De jury was er zeer te spreken over. “Dit werkstuk geeft een verkenning van een aantal aspecten van immigratie en integratie in het tegenwoordige Nederland. Het laat zien dat immigratie en integratie van alle tijden is.”, aldus jurylid prof. dr. Theo van Tilburg, hoogleraar aan de VU.

Shirley schreef het vwo-werkstuk “Waarom geloven mensen in een God?". Universitair docent Dr. Peter Mascini, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zei over haar werk: “hier is duidelijk een ambitieuze leerlinge aan het werk die op een bewonderenswaardige wijze greep weet te houden op een topzware probleemstelling en die daarom fluitend als eerste de finish haalt.”