Voorlichting opleidingen hoger onderwijs verbeterd

Universiteiten en hogescholen hebben de voorlichting over hun opleidingenaanbod verbeterd. De naamgeving van opleidingen sluit over het algemeen goed aan bij de inhoud ervan. Alleen bij masteropleidingen en in het particulier onderwijs is soms nog sprake opleidingsnamen, die de lading niet dekken.

Dat blijkt uit het onderzoek “Creatief of Correct”, waarin gekeken is of de namen, waaronder opleidingen bijvoorbeeld op websites aangeprezen worden, overeenkomen met de officieel geregistreerde benaming. Het onderzoek is uitgevoerd door Research voor Beleid en HOP/Keuzegids. Volgens de onderzoekers is er sinds een eerdere meting, begin 2007, veel verbeterd.

Minister Plasterk heeft het onderzoek aan de koepelorganisaties voor universiteiten, hogescholen en particulier onderwijs gestuurd. Hij vraagt de koepels om samen met de studentenorganisaties tot de bestaande gedragscode te verbeteren; in die gedragscode wordt vastgelegd dat in de voorlichting de juiste opleidingsnamen gebruikt dienen te worden en dat er een klachtenloket voor misleidende voorlichting komt. Ook kondigt Plasterk aan dat hij vervolgonderzoek naar dit onderwerp zal doen.