Kamervragen over de benoeming nieuwe directeur Schiphol

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum: 24 april 2008

Uw brief (Kenmerk): 2070815930

Ons kenmerk: Fin 2008-00340

Onderwerp: Vragen gesteld door het lid Duyvendak inzake Schiphol

Geachte voorzitter,

Onlangs heb ik de vragen mogen ontvangen van het lid Duyvendak aangaande de NV Luchthaven Schiphol, meer specifiek over de benoeming van een nieuwe directeur van Schiphol.

Hierbij treft u mijn antwoorden aan op de gestelde vragen.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

Wouter Bos

Is het u bekend dat de NV Luchthaven Schiphol een opvolger zoekt voor de huidige directeur, de heer Cerfontaine?

Ja.

Kent u artikel 11 van de statuten van de NV Luchthaven Schiphol, waarin bepaald wordt dat “de raad van commissarissen (…) de algemene vergadering van aandeelhouders kennis (geeft) van de voorgenomen benoeming van een directeur”?

Ja.

Deelt u de interpretatie dat deze bepaling de aandeelhouders (het Rijk en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam) de mogelijkheid geeft bemoeienis te hebben met de wijze waarop de vacature voor directeur wordt ingevuld? Zo neen, waarom niet?

Ja, zoals in Artikel 11 is opgenomen, worden de aandeelhouders in kennis gesteld van de voorgenomen benoeming van een directeur. Daarnaast wordt de profielschets die de raad van commissarissen hanteert in hun zoektocht naar een opvolger met mij vooraf besproken. In die zin heb ik de mogelijkheid tot bemoeienis bij de invulling van de vacature. Hierbij merk ik op dat deze bemoeienis niet zo ver strekt als een recht tot voordracht of instemming.

Deelt u de mening dat duurzaamheid en een goede relatie met omwonenden belangrijke criteria zijn waaraan het beleid van de NV Luchthaven Schiphol de komende jaren getoetst zou moeten worden? Zo neen, waarom niet?

Ja, duurzaamheid en een goede relatie met omwonenden zijn belangrijke elementen uit het beleid van Schiphol. In dat kader heeft de directie van Schiphol vorig jaar bijvoorbeeld aangegeven Schiphol te willen ontwikkelen tot een ‘Green AirportCity’.

Deelt u de mening dat het profiel van de aan te werven directeur in die zin van invloed kan zijn op het beleid van de NV Luchthaven Schiphol? Zo neen, waarom niet?

Ja.

Deelt u de mening dat een manager die een ‘groen’ profiel weet te koppelen aan bedrijfseconomische kwaliteiten de voorkeur geniet? Zo neen, waarom niet?

Ja, dat zou een goede kandidaat kunnen zijn.

Bent u bereid gebruik te maken van uw bevoegdheden als aandeelhouder om de raad van commissarissen op de hoogte te brengen van uw visie omtrent het profiel van de te werven directeur?

Ja, dat is reeds gebeurd.